Skip to main content

Μαγιόρκα: Οι…άστεγοι του τουρισμού πολυτελείας

"Οι άνθρωποι κοιτάζουν πώς θα επιβιώσουν", λέει 32χρονη ιδιοκτήτρια εστιατορίου η οποία μοιράζεται ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων με ένα άλλο ζευγάρι.

Η Ρόνα Πινέδα είναι ιδιοκτήτρια ενός επιτυχημένου εστιατορίου ακριβώς έξω από το λιμάνι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, όπου μαγειρεύει παέγια και ασιατικά πιάτα για τους τουρίστες που συρρέουν στο νησί της Μεσογείου. Αλλά και πάλι τα χρήματα που βγάζει δεν είναι αρκετά.

Η προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού προφίλ η εκτίναξη των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών αναγκάζουν τους κατοίκους όπως η Πινέδα να κάνουν δύσκολες επιλογές με ορισμένους να οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις καθώς αναγκάζονται να ζουν ακόμη και σε φορτηγάκια.

“Οι άνθρωποι κοιτάζουν τώρα πώς θα επιβιώσουν”, λέει η 32χρονη, η οποία μοιράζεται ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων με ένα άλλο ζευγάρι.

«Αν έχεις έναν βασικό μισθό, είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα μέρος για να ζήσεις στις μέρες μας» λέει στο Bloomberg.

Ο πληθυσμός των ισπανικών Βαλεαρίδων Νήσων – στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Μινόρκα και η Φορμεντέρα – έχει αυξηθεί κατά 50% από το 1996, κυρίως λόγω της αύξησης νεοφερμένων κατοίκων που προσελκύονται από τις παραλίες και τον ηλιόλουστο καιρό. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία του covid αύξησε τον αριθμό των απομακρυσμένων εργαζομένων στα νησιά.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός δημιουργεί ανάγκη για περισσότερους αστυνομικούς, γιατρούς και καθαριστές, οι οποίοι χρειάζονται καταλύματα.

Οι συνθήκες που ανεβάζουν τις τιμές σε όλο τον κόσμο είναι ακόμη πιο έντονες στα νησιά, και στη Μαγιόρκα, ο εγγενής περιορισμός του ζωτικού χώρου έχει επιδεινωθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές που περιορίζουν την οικοδόμηση για περιβαλλοντικούς λόγους. Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού έχει επιτείνει την πίεση.

Μαγιόρκα και Ίμπιζα προσπαθούν επίσης να απομακρυνθούν από την εικόνα του “νησιού των πάρτι”, στρεφόμενες περισσότερο στον τουρισμό πολυτελείας.

Στην Μαγιόρκα από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν χτιστεί 10 νέα πεντάστερα ξενοδοχεία ενώ η Ίμπιζα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών από το 2016.

Η μετατόπιση αυτή κάνει το πρόβλημα της στέγασης ακόμη χειρότερη, επειδή οι πολυτελείς εγκαταστάσεις απαιτούν περισσότερο προσωπικό, από άλλα μέρη της Ισπανίας. Επίσης, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να αυξήσουν τις υπηρεσίες για να συμβαδίσουν. Η εποχιακή ζήτηση για προσωπικό συμπιέζει ακόμη περισσότερο την αγορά και δημιουργεί εκτίναξη των τιμών ενοικίασης έως και 46% στην Ίμπιζα.

naftemporiki.gr