Skip to main content

Το μήνυμα της ΕΕ για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου

REUTERS/Henry Nicholls

«Μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη».

Με μηνύματα ενότητας και στήριξης στην Ουκρανία, για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου, τοποθετούνται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Δεν θα δεχτούμε ποτέ έναν κόσμο που κυβερνάται από ωμή βία», διαμηνύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δεσμεύεται ότι η ΕΕ θα είναι με την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Ειδικότερα, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι «μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη». Κάνει λόγο για «μια σκοτεινή επέτειο. Για την Ουκρανία, την Ευρώπη, τον κόσμο». «Είμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντάς σας για όσο χρειαστεί γιατί δε θα δεχτούμε ποτέ έναν κόσμο που κυβερνάται από ωμή βία» επισημαίνει.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, σημειώνει ότι «μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας». «Ένας χρόνος βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας, ένας χρόνος ηρωικής ουκρανικής αντίστασης, ένας χρόνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας. Μάχεστε για ελευθερία, για δημοκρατία, για τη θέση σας στην ΕΕ. Είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί», αναφέρει.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε στις δηλώσεις της και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει. «Eίμαστε τώρα μαζί, θα είμαστε μαζί στο μέλλον, γιατί είμαστε μαζί με την Ουκρανία. Είμαι εδώ για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στήριξης και ελπίδας ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», αναφέρει.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα επισημαίνει ότι «η μάχη σας για ελευθερία, για δημοκρατία, για τις αξίες που μας δένουν ως Ευρωπαίους, είναι δική μας μάχη». «Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί» προσθέτει.

Διαβάστε ακόμα:

Σήμερα στη «Ν»: Οι 365 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο