Skip to main content

Δανία: Κατηγορεί τον πρώην υπουργό Άμυνας για διαρροή κρατικών μυστικών

REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

Ο Φρεντέρικσεν επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ωστόσο αρνήθηκε κάθε αδίκημα

Δίωξη στον πρώην υπουργό Άμυνας της Δανίας Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν ασκήθηκε για διαρροή άκρως απόρρητων, κρατικών μυστικών.

Σημειώνεται ότι ο Φρεντέρικσεν διετέλεσε υπουργός Άμυνας από το 2016 έως το 2019. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν έγιναν βάσει ενός σπάνια χρησιμοποιούμενου τμήματος του ποινικού κώδικα, που επισύρει ποινή φυλάκισης 12 ετών, σημείωσε ο εισαγγελέας.

Ο Φρεντέρικσεν επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ωστόσο αρνήθηκε κάθε αδίκημα. Η δήλωση του εισαγγελέα δεν αποκάλυψε τις ακριβείς κατηγορίες, αλλά ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είχε «σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύψει ή διαβιβάσει κρατικά μυστικά».

Αφού αντιμετώπισε προκαταρκτικές κατηγορίες πέρυσι, ο Φρεντέρικσεν υπέδειξε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι αυτές βασίζονταν σε δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με μια μυστική συμφωνία παρακολούθησης μεταξύ της Δανίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της μονάδας εξωτερικών πληροφοριών της Δανίας που τέθηκε σε διαθεσιμότητα κατηγορήθηκε βάσει του ίδιου τμήματος του νόμου για διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Ο ίδιος αρνήθηκε επίσης ότι διέπραξε αδίκημα. Οι υποθέσεις έχουν αποκαλύψει ένα σκάνδαλο πληροφοριών που έχει ταράξει τη σκανδιναβική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης του τρόπου με τον οποίο η NSA παρακολουθούσε τα καλώδια της Δανίας για να κατασκοπεύει ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών.

Η προστασία του Φρεντέρικσεν από τη δίωξη λόγω της κοινοβουλευτικής ασυλίας του καταργήθηκε αφού δεν έθεσε υποψηφιότητα για επανεκλογή τον Νοέμβριο. Ο εισαγγελέας ζήτησε οι ακροάσεις να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters