Skip to main content

Πόλεμος: Γιατί η Ευρώπη δεν προτιμά τα υπερόπλα

Τι διδάσκουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία- Τι όπλα σπεύδουν τώρα να αγοράσουν οι Ευρωπαίοι

Ένα από τα μαθήματα που διδάχτηκε η Δύση από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πως τα σενάρια για πολέμους υψηλής τεχνολογίας  που εξαρτώνται περισσότερο από υπολογιστές και μηχανές, ξεπεράστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση για αμερικανικό οπλισμό-κυρίως από χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, όπως η Πολωνία, η Φινλανδία και η Γερμανία- αυξάνεται.

Αλλά αντί για ακριβό εξοπλισμό, όπως αεροσκάφη και βαριά άρματα μάχης, οι αγορές επικεντρώνονται σε φθηνότερα, λιγότερο εξελιγμένα είδη. Σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται βασικά όπλα και πυρομαχικά πυροβολικού των 155 χιλιοστών και αεράμυνας, εξοπλισμό επικοινωνιών, πυραύλους Javelin και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσαν στο Reuters δώδεκα Ευρωπαίοι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην Ουάσιγκτον.

Αλλαγή στρατηγικής

Αυτά άλλωστε αποδείχτηκαν κρίσιμα, στα Ουκρανικά πεδία της μάχης.

O τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναμορφώσει τη στρατηγική αντίληψη των Ευρωπαίων σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να διεξαχθούν μελλοντικές συγκρούσεις.

Τα σενάρια για τα υπερόπλα που θα κέρδιζαν «μόνα τους» τους πολέμους αντικαταστάθηκαν από την πραγματικότητα των ανελέητων μονομαχιών του πυροβολικού και της μάχης των χαρακωμάτων, στην Ουκρανία.

Κατά την διάρκεια των συγκρουσεων και οι δύο πλευρές έχουν δαπανήσει τεράστιες ποσότητες βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την συνεχιζόμενη σημασία του πυροβολικού για την εξουδετέρωση εχθρικών θέσεων ή την ανατροπή της προέλασης των στρατευμάτων

Η υψηλή χρήση από την Ουκρανία  πυρομαχικών ακριβείας όσο και μη κατευθυνόμενων, έδειξε στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι οποιοσδήποτε μελλοντικός πόλεμος θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερα αποθέματα τέτοιου εξοπλισμού, από το αναμενόμενο”, δήλωσε ο Ρόμαν Σβάιτσερ, αναλυτής αμυντικής πολιτικής στην επενδυτική τράπεζα Cowen & Co.

Θανατηφόρα Javelins

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ακολούθους, οι κυβερνήσεις τους  είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να αγοράσουν αντιαρματικά Javelins αφότου είδαν την αποτελεσματικότητά τους στην Ουκρανία. Οι πύραυλοι έχουν αποδειχθεί θανατηφόροι κατά των ρωσικών αρμάτων μάχης.

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες εξάλλου,  έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά βλημάτων πυροβολικού ακριβείας, 155 χιλιοστών της Raytheon Technologies, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος αρνήθηκε να τις κατονομάσει. Τα βλήματα έχουν ακρίβεια 4 μέτρων και εμβέλεια 32 χιλιομέτρων .

Η Raytheon πουλάει ήδη σε τρία ευρωπαϊκά κράτη.

Οι αγορές όπλων αποτελούν πλέον προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών.

naftemporiki.gr