Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Από δημόσια, κεκλεισμένων των θυρών η κατάθεση της φον ντερ Λάιεν για τα συμβόλαια με τη Pfizer

Παρά τις εκκλήσεις για διαφάνεια, πέφτουν οι τόνοι

Παγώνει η δημόσια εξέταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον προσωπικό της ρόλο στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας εμβολίων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με την Pfizer.

Τον περασμένο μήνα, Ευρωβουλευτές στην ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου για τον COVID-19 (COVI) πρότειναν να καλέσουν τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων της ΕΕ, η οποία υπογράφηκε στο απόγειο της πανδημίας. Ήταν ενόψει αυτής της τρίτης σύμβασης που αναφέρεται ότι αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Ωστόσο, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη της Διάσκεψης των Προέδρων (CoP) — η οποία περιλαμβάνει τους επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων και την πρόεδρο του Κοινοβουλίου — οι επικεφαλής αρνήθηκαν το αίτημα να γίνει δημόσια. Αντίθετα, αποφάσισαν να ζητήσουν από τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις ιδιωτικά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πρόκειται για μια ειρωνική ανατροπή, όπως τη χαρακτηρίζει και το POLITICO, δεδομένου ότι η διαμάχη γύρω από τις διαπραγματεύσεις της φον ντερ Λάιεν με την Pfizer επικεντρώθηκαν ακριβώς στην έλλειψη διαφάνειας. Τώρα, όποιες συζητήσεις θα γίνουν τελικά θα γίνουν μπροστά σε υψηλόβαθμους ευρωβουλευτές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η απόφαση αποτελεί ήττα για την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19, με επικεφαλής τη Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Καθλίν φαν Μπρεμπτ η οποία είχε πιέσει την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να καλέσει την φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. φαν Μπρεμπτ με συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική, τάχθηκε υπέρ μιας δημόσιας τοποθέτησης από την φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να διαλευκανθεί τι έχει γίνει με τη συμφωνία δισεκατομμυρίων για το τρίτο εμβόλιο της ΕΕ με τη Pfizer.

Το ενδιαφέρον είναι πως το S&D υποστήριξε την ώθηση να διεξάγονται οι συζητήσεις μόνο κεκλεισμένων των θυρών στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η Renew Europe, η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, μοιράστηκε επίσης τη θέση του ΕΛΚ και του S&D.

Δύο ομάδες – η δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και οι ακροδεξιές ομάδες Ταυτότητα και Δημοκρατία – πίεσαν για περισσότερη πίεση στη φον ντερ Λάιεν ζητώντας είτε να μιλήσει στην ολομέλεια είτε να μιλήσει μπροστά στο ειδικό πάνελ για τον COVID.

Και, μετά τη συνάντηση, ένας εκπρόσωπος της ομάδας της Αριστεράς είπε: «Είναι καλό που έρχεται να μιλήσει, αλλά πιστεύουμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να έχει μια δημόσια ακρόαση με την πρόεδρο της Κομισιόν».

naftemporiki.gr