Skip to main content

Τουρκία: Ερωτηματικό οι εκλογές, αυξάνονται τα θύματα των σεισμών

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν ψάχνει τρόπους να αναβάλει τις εκλογές

Στους 36.187 ανέρχονται οι νεκροί στην Τουρκία από τον διπλό φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ενώ τα θύματα συνολικά είναι πλέον πάνω από 40.000.

Σύμφωνα με την AFAD, πάνω από 4.300 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην πληγείσα ζώνη μετά την αρχική, ισχυρή σεισμική δόνηση.

Το ερώτημα πλέον είναι πώς και πόσο θα πλήξει η καταστροφή και η διαχείρισή της τον πρόεδρο Ερντογάν, εν όψει και των εκλογών της 14ης Μαΐου, αν και εφόσον πραγματοποιηθούν εκείνη την ημερομηνία. Ήδη το επιτελείο του επεξεργάζεται δυνατότητες αναβολής των εκλογών ακόμη και για έναν χρόνο, αν και αυτό απαγορεύεται ρητά από το τουρκικό Σύνταγμα.

Ο κ. Ερντογάν δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για την «ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού», με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι, ενώ άγνωστο παραμένει ποιος θα είναι και ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της τραγωδίας.

Εν τω μεταξύ στέλεχος του AKP, ανέφερε στο Reuters: «Φανταστείτε να πάμε στο Χατάι και σε άλλες πόλεις και να στήσουμε κάλπες; Είναι αυτό δυνατόν; Η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να υπάρξει αναβολή. Ο Νοέμβριος φαίνεται πως είναι η καταλληλότερη περίοδος για τη διεξαγωγή των εκλογών. Χρειάζεται να δώσουμε στον λαό μας ένα εύλογο διάστημα για να γιατρέψει τις πληγές του και να χτίσει μία νέα ζωή».

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όσον αφορά τα σενάρια για αναβολή των εκλογών, αντέδρασε έντονα μέσω Twitter γράφοντας ότι «ήσασταν πάντα ανίκανοι. Δεν έχουμε ούτε ένα χρόνο, ούτε καν μία ημέρα να σας δώσουμε. Δεν αντέχουμε άλλη ανικανότητα. Μην φοβάστε τις εκλογές.  ‘Ή μάλλον να τις φοβάστε, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους!».

Σύμφωνα δε με τη γαλλική «Le Figaro», η κατάσταση αναγκάζει προσωρινά τον Τούρκο πρόεδρο να μετριάσει την ξενοφοβική ρητορική του, τις επιθέσεις κατά της Σουηδίας (λόγω ΝΑΤΟ) και της Ελλάδας, αλλά και τη σύγκρουσή του με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δηλαδή κάποιους από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής εκστρατείας του εν όψει των προγραμματισμένων προεδρικών εκλογών.

naftemporii.gr