Skip to main content

Γερμανία: Απεργίες την Παρασκευή σε επτά αεροδρόμια

REUTERS/Michele Tantussi

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τα ταξίδια εσωτερικού

Οι απεργίες που έχουν προγραμματιστεί σε επτά γερμανικά αεροδρόμια για την Παρασκευή θα οδηγήσουν σε «μαζικές αναταραχές», προειδοποίησε την Τετάρτη ο φορέας εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, στη Φρανκφούρτη, θέτοντας τις βάσεις για μια ακόμη ημέρα ταξιδιωτικού χάους λόγω των μισθολογικών διαφορών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το γερμανικό συνδικάτο Verdi κάλεσε την Τετάρτη τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, της Στουτγάρδης, του Αμβούργου, του Ντόρτμουντ, του Ανόβερου και της Βρέμης να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, λέγοντας ότι οι προσπάθειες συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.

«Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023, θα υπάρξουν επομένως μαζικές αναταραχές στην εναέρια κυκλοφορία», δήλωσε η Fraport (FRAG.DE), η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, το οποίο μέτρησε περισσότερους από 48 εκατομμύρια επιβάτες το 2022.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τα ταξίδια εσωτερικού, σύμφωνα με το Verdi, η οποία δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την απεργία, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Η απεργία συμπίπτει επίσης με την έναρξη της 59ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), η οποία φέρνει εκατοντάδες αντιπροσώπους στη βαυαρική πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων και αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες.

Το αεροδρόμιο του Μονάχου, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γερμανίας, δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικές επιβατικές πτήσεις την Παρασκευή, αλλά δεν θα επηρεαστούν οι ειδικές πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το MSC. Ωστόσο, εκπρόσωπος της MSC δήλωσε ότι η απεργία θα έχει αντίκτυπο στο πρόγραμμα του συνεδρίου, προσθέτοντας ότι οι διοργανωτές βρίσκονται σε στενή επαφή με όλα τα μέρη για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο.

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν εργασιακές διαμάχες από πέρυσι, καθώς η ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού οδήγησε σε ελλείψεις προσωπικού και η εκτίναξη του πληθωρισμού ώθησε τους εργαζόμενους να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς. Ο νέος χρόνος έφερε μαζί του νέα δράση στη Γερμανία, καθώς μια στάση εργασίας που διοργάνωσε το Verdi στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, το οποίο δεν επηρεάζεται άμεσα από την απεργία της Παρασκευής, οδήγησε στην ακύρωση όλων των πτήσεων στις 25 Ιανουαρίου.

naftemporiki.gr