Skip to main content

Μόσχα: Δεν έχουμε σκοπό να αποσταθεροποιήσουμε τη Μολδαβία

REUTERS/Evgenia Novozhenina

«Τέτοιου είδους ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι και ατεκμηρίωτοι»

Η Ρωσία αρνείται ότι εκπονεί σχέδιο αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, παρά τις αιτιάσεις της προέδρου Μάγια Σάντου.

Η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου κατήγγειλε χθες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους δολιοφθορείς για να ανατρέψει την ηγεσία στο Κισινάου, να σταματήσει τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τη χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Τέτοιου είδους ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι και ατεκμηρίωτοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκαλεί ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μολδαβία λέγοντας ότι το Κίεβο προσπαθεί να παρασύρει την Μολδαβία “σε μια σκληρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία”.

Η Μάγια Σάντου έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγες μέρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του αποκάλυψε σχέδιο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που αποσκοπεί στο να προκαλέσει την «καταστροφή της Μολδαβίας» και μέρες αργότερα παραιτήθηκε η κυβέρνηση της χώρας.

Η Σάντου, η χώρα της οποίας συνορεύει με την Ουκρανία, έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για τις προθέσεις της Μόσχας ως προς τη Μολδαβία,  πρώην σοβιετική Δημοκρατία, όπως και για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η ίδια είπε ότι στο σχέδιο αυτό εμπλέκονται πολίτες από τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο, τη Λευκορωσία και τη Σερβία που έχουν εισέλθει στην Μολδαβία και προσπαθούν να προκαλέσουν διαμαρτυρίες στην προσπάθεια «να αλλάξουν την νόμιμη κυβέρνηση με μια παράνομη κυβέρνηση που θα ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Ρωσία αρνήθηκε πέρυσι ότι θέλει να επέμβει στην Μολδαβία αφότου οι αρχές στην Υπερδνειστερία ανακοίνωσαν ότι δέχθηκαν σειρά επιθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ