Skip to main content

ΗΠΑ: Ανασύρθηκαν «σημαντικά» συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού

US Navy

Στα εξαρτήματα που έχουν ανασυρθεί συμπεριλαμβάνονται βασικοί αισθητήρες που πιθανώς χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ανασύρει «σημαντικά εξαρτήματα» από τα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας την περασμένη εβδομάδα.

Στα εξαρτήματα που έχουν ανασυρθεί συμπεριλαμβάνονται βασικοί αισθητήρες που πιθανώς χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών.

Εντοπίστηκαν «όλα τα εξαρτήματα αισθητήρων προτεραιότητας και ηλεκτρονικών ειδών που αναγνωρίστηκαν καθώς και μεγάλα τμήματα της δομής», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός αργά το βράδυ της Δευτέρας. «Ο καιρός επέτρεψε τη λειτουργία γερανών στην τοποθεσία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Οι δραστηριότητες υποβρύχιας ανάκτησης είναι περιορισμένες και εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση. Τα συντρίμμια θα εξεταστούν από τεχνικούς του FBI.

Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποίησαν υποβρύχια drones MK 18 “MOD 1” Swordfish και MK 18 “MOD 2” Kingfish εξοπλισμένα με σόναρ για την παρακολούθηση των συντριμμιών, σύμφωνα με αξιωματούχους της άμυνας. Το Swordfish έχει σχεδιαστεί για αναγνώριση χαμηλής ορατότητας σε ρηχά νερά, ενώ το Kingfish μπορεί να βουτήξει πιο βαθιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το αντικείμενο που εντοπίστηκε ήταν ένα μπαλόνι ελεγχόμενο από τον κινεζικό στρατό και αποτελούσε μέρος ενός στόλου που έστειλε το Πεκίνο σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους για κατασκοπευτικούς σκοπούς. Το Πεκίνο από την πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως ήταν μετεωρολογικό αερόστατο.

Το κινεζικό αερόστατο πετούσε επί μία εβδομάδα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προτού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατάξει την κατάρριψή του.

Μετά από αυτό το περιστατικό, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν καταρρίψει επίσης τρία άγνωστα αντικείμενα πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με το πιο πρόσφατο να σημειώνεται την Κυριακή.

«Είχε σχήμα οκταγώνου»: Τι γνωρίζουμε για τα μυστηριώδη αντικείμενα που κατέρριψαν οι ΗΠΑ – Ποια ερωτήματα μένουν αναπάντητα

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ανέφερε ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει ανακτήσει ακόμη συντρίμμια από τα τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν συνδέουν τα περιστατικά. Ωστόσο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα τέσσερα εναέρια αντικείμενα που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες ημέρες συνδέονται κατά κάποιο τρόπο. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες. «Προφανώς υπάρχει κάποιο μοτίβο, το γεγονός ότι το βλέπουμε αυτό να επαναλαμβάνεσαι σε σημαντικό βαθμό την περασμένη εβδομάδα είναι αιτία ενδιαφέροντος και ιδιαίτερης προσοχής», είπε.

naftemporiki.gr