Skip to main content

Σεισμός στην Τουρκία: Άκαρπες οι έρευνες της ΕΜΑΚ στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια

REUTERS/Kemal Aslan

Λίγο πριν τις 7:00  το πρωί οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ ολοκλήρωσαν τις έρευνες τους και αποχώρησαν από το σημείο, όπου συνεχίζουν πλέον τα τουρκικά συνεργεία.

Χωρίς τον εντοπισμό κάποιου αγνοούμενου ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της ελληνικής διασωστικής αποστολής στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια. Νεαρή αθλήτρια φέρεται να είχε στείλει sms μέσα από τα χαλάσματα πολυώροφου κτιρίου στην Αντιόχεια, ωστόσο, στα συντρίμμια δεν βρέθηκε ίχνος ζωής.

Ειδικότερα, οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους λίγο πριν τις 7:00 και αποχώρησαν από το σημείο, όπου συνεχίζουν πλέον τα τουρκικά συνεργεία.

Η αποστολή παρέμεινε για περισσότερες από 14 ώρες στο σημείο που τους είχε υποδεχθεί έπειτα μάλιστα και από παράκληση συγγενών των αγνοουμένων.

Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι του Σαββάτου και όλο το βράδυ η αποστολή με τη χρήση γεωφώνων, διασωστικών σκυλιών και θερμικής κάμερας επιχειρούσε στα συντρίμμια κτιρίου που βρισκόταν περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντιόχειας.

Ειδικότερα, από πλευράς της ελληνικής αποστολής, επιχειρούσαν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος και 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Στην Τουρκία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μεταβαίνει στην Τουρκία. Εκεί θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Πάνω από 28.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ξεπέρασε τις 28.000 ο αριθμός των νεκρών του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία.

Συγκεκριμένα, στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε  24.617, ενώ στη Συρία σε 3.547. Συνολικά ο σεισμός μετρά 28.191 θύματα, κατά τα πιο πρόσφατα, ακόμη προσωρινά δεδομένα από τις δυο χώρες.

Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να διπλασιαστεί. Ο απολογισμός των θυμάτων θα «διπλασιαστεί» και απειλεί να αυξηθεί «ακόμα περισσότερο», προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.