Skip to main content

Πούτιν: Η Ρωσία πρέπει να γίνει κέντρο ανάπτυξης drones

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση drones κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Όπως είπε, μιλώντας σε συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, η Ρωσία πρέπει να είναι «πηγή τεχνολογίας και ικανότητας».

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση drones, μεταξύ των οποίων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προμηθεύθηκαν από το Ιράν, κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην Ουκρανία. Ο πόλεμος συμπληρώνει σε λίγες μέρες ένα χρόνο, με την Δύση να ετοιμάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου συγκρούσεων.

Ήδη χθες η Βρετανία ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων που αφορούν «μέλη της στρατιωτικής ελίτ της Ρωσίας και της ελίτ του Κρεμλίνου», συμπεριλαμβανομένων έξι οντοτήτων που παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις στοχοθέτησαν επίσης οκτώ πρόσωπα και μία οντότητα που συνδέεται με χρηματοοικονομικά δίκτυα που βοηθούν στη «διατήρηση πλούτου και ισχύος μεταξύ μελών της ελίτ του Κρεμλίνου».

Νέες κυρώσεις αναμένονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν την Ουκρανία στα βασικά θέματα της ατζέντας της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις ξένες εταιρίες που εγκατέλειψαν την ρωσική αγορά, έκανε λόγο για μεγάλες ζημίες που υφίστανται αυτές οι επιχειρήσεις. Όπως είπε, οι δυνατότητες για επέκταση των εγχώριων επιχειρήσεων είναι «κολοσσιαίες» και η Ρωσία δεν έχει χάσει κάτι από την αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων.

naftemporiki.gr