Skip to main content

Βρετανία: Νέες κυρώσεις «για τον ρωσικό στρατό και τις ελίτ του Κρεμλίνου»

Στο Λονδίνο ο Ζελένσκι. Έρχεται νέος γύρος κυρώσεων από την ΕΕ, λέει ο Σολτς.

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε η Βρετανία την Τετάρτη, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο. Νέες κυρώσεις ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή στην Ουκρανία, όπως έκανε γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ειδικότερα, οι βρετανικές κυρώσεις αφορούν «μέλη της στρατιωτικής ελίτ της Ρωσίας και της ελίτ του Κρεμλίνου», συμπεριλαμβανομένων έξι οντοτήτων που παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις στοχοθέτησαν επίσης οκτώ πρόσωπα και μία οντότητα που συνδέεται με χρηματοοικονομικά δίκτυα που βοηθούν στη «διατήρηση πλούτου και ισχύος μεταξύ μελών της ελίτ του Κρεμλίνου», ανέφερε η κυβέρνηση.

«Η Ουκρανία έχει δείξει στον Πούτιν ότι δεν θα καμφθεί υπό την τυραννική του εισβολή. Εκείνος απάντησε με το χτυπά αδιακρίτως περιοχές αμάχων και κρίσιμης σημασίας εθνικές υποδομές σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι. «Δεν μπορούσε να τον αφήσουμε να επιτύχει. Πρέπει να αυξήσουμε τη στήριξή μας».

Η Βρετανία έχει επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 1.300 πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία κατά τον περασμένο χρόνο.

Στο Λονδίνο ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιεί την πρώτη του, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη. Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να σχεδιάζει ένα ταξίδι αύριο στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τους ηγέτες της ΕΕ αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής και να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια έκτακτη σύνοδο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα από τα πρώτα που βοήθησε την Ουκρανία. Και σήμερα βρίσκομαι στο Λονδίνο για να ευχαριστήσω προσωπικά τον βρετανικό λαό για την υποστήριξή του και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία του», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Λονδίνο τον υποδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Έπειτα μετέβησαν στη Ντάουνινγκ Στριτ για συνομιλίες, προτού μιλήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το απόγευμα θα συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Σολτς: Έρχονται νέες κυρώσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυτόν τον μήνα, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Τα πιο αυστηρά μέτρα θα δώσουν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν ότι δεν τα καταφέρνει με τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια», είπε ο Σολτς την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα για την τιμωρία της Ρωσίας.

Η Γερμανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να πλήξει τη Μόσχα από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο καθώς κάλυπτε σημαντικό μέρος των ενεργειακών της αναγκών από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο. Σήμερα δημιουργεί εγκαταστάσεις για την εισαγωγή καυσίμων από άλλες χώρες και παράλληλα έχει γεμάτες τις αποθήκες της κατά 77%.
«Η Γερμανία και η Ευρώπη χαράζουν τη σωστή πορεία», είπε επίσης ο Σολτς. «Οι τιμές χονδρικής στην ενέργεια έχουν πλέον επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κάτω από αυτά».

Η τρέχουσα πρόταση της ΕΕ για τον 10ο γύρο κυρώσεων της είναι πιθανό να επεκτείνει τις κυρώσεις στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας και να προσθέσει περιορισμούς στα αγαθά που χρησιμοποιεί το στρατιωτικό-βιομηχανικό της τμήμα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο πραγματοποιείται σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την υποστήριξη της Ένωσης στην κυβέρνηση στο Κίεβο στην κορυφή της ατζέντας.

naftemporiki.gr