Skip to main content

Νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας στην επέτειο της εισβολής, προανήγγειλε ο Σολτς

REUTERS/Christian Mang

«Η Γερμανία και η Ευρώπη χαράζουν τη σωστή πορεία»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυτόν τον μήνα στη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα σκληρότερα μέτρα θα δώσουν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν ότι δεν τα καταφέρνει με τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια», είπε ο Σολτς στους Γερμανούς βουλευτές την Τετάρτη. Δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα για την τιμωρία της Ρωσίας, η οποία εξαπέλυσε την πλήρη επίθεσή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Γερμανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση απέναντι στη Μόσχα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία λάμβανε περισσότερες από τις μισές ανάγκες της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο, ανοίγει εγκαταστάσεις για την εισαγωγή καυσίμων από άλλες χώρες και οι αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι κατά 77% γεμάτες, διαγράφοντας τους κινδύνους ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα.

«Η Γερμανία και η Ευρώπη χαράζουν τη σωστή πορεία», είπε πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. «Οι τιμές χονδρικής της ενέργειας έχουν πλέον επιστρέψει στα επίπεδα προ του πολέμου και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κάτω από αυτά».

Η τρέχουσα πρόταση της ΕΕ για τον 10ο γύρο κυρώσεων είναι πιθανό να επεκτείνει αυτές στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) της Ρωσίας και να προσθέσει περιορισμούς στα αγαθά που χρησιμοποιεί το στρατιωτικό-βιομηχανικό της σύστημα, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια.

Βρετανία: Νέες κυρώσεις «για τον ρωσικό στρατό και τις ελίτ του Κρεμλίνου»

Κυρώσεις άλλωστε ανακοίνωσε και η Βρετανία, εξ αφορμής της επίσκεψης Ζελένσκι στο Λονδίνο. Ειδικότερα, οι βρετανικές κυρώσεις αφορούν «μέλη της στρατιωτικής ελίτ της Ρωσίας και της ελίτ του Κρεμλίνου», συμπεριλαμβανομένων έξι οντοτήτων που παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις στοχοθέτησαν επίσης οκτώ πρόσωπα και μία οντότητα που συνδέεται με χρηματοοικονομικά δίκτυα που βοηθούν στη «διατήρηση πλούτου και ισχύος μεταξύ μελών της ελίτ του Κρεμλίνου», ανέφερε η κυβέρνηση.

Ο Όλαφ Σολτς και οι ομόλογοί του στην ΕΕ θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την υποστήριξη του μπλοκ στην κυβέρνηση του Κιέβου στην κορυφή της ατζέντας. Άλλα θέματα περιλαμβάνουν την οικονομική κατάσταση και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και στη μετανάστευση.

naftemporiki.gr