Skip to main content

ΗΠΑ: Τα κινεζικά μπαλόνια που νόμιζαν πως ήταν…UFO

U.S. Fleet Forces/U.S. Navy photo/Handout via REUTERS

Αμερικανός στρατηγός έκανε λόγο για «ανησυχητικά κενΆ» στον εθνικό εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Για «ανησυχητικά  κενά» στην στον εθνικό εναέριο χώρο των ΗΠΑ προειδοποίησε ο στρατηγός  Γκλεν Ντι Βαν Χερκ, ο οποίος προΐσταται της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), αποκαλύπτοντας προηγούμενες εισβολές κινεζικών κατασκοπευτικών μπαλονιών που όμως δεν είχαν εντοπιστεί.

Το Πεντάγωνο, επιβεβαίωσε ότι ήταν η πέμπτη φορά τα τελευταία χρόνια που το Πεκίνο χρησιμοποίησε τέτοια τεχνολογία για να διεισδύσει στον εναέριο χώρο της χώρας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι παρόμοιες εισβολές έγιναν τουλάχιστον τρεις φορές κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ κοντά στο Τέξας, τη Φλόριντα, τη Χαβάη και το Γκουάμ. Μία ακόμη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Μπάιντεν, τον Φεβρουάριο του 2022.

Δύο πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας που μίλησαν στην Washington Post, υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι τα προηγούμενα μπαλόνια ενδεχομένως είχαν χαρακτηριστεί  ως “αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα”, όρος που παραπέμπει στα UFO.

«Aνακαλύψαμε αυτές τις πτήσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας» είπε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις στρατιωτικές επικοινωνίες, Τζον Κίρμπι. « Οι προηγούμενες πτήσεις ήταν  βραχείες  και δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα» πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ, ομάδες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του FBI, εργάζονται για να ανακτήσουν τα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε την Κυριακή. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς»  ενώ χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδό του στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο Βαν Χερκ  δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα υλικά στα συντρίμμια, όπως γυαλί ηλιακών πάνελ και μπαταρίες, οπότε τα συνεργεία ανάκτησης προχωρούν με προσοχή. Αν και δεν έχουν καμία εκτίμηση ότι υπάρχουν εκρηκτικά, ο στρατηγός είπε ότι είναι σκόπιμο τα πληρώματα που βρίσκονται στο σημείο να προχωρούν σαν να υπάρχουν.

naftemporiki.gr