Skip to main content

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ: «Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει»

EPA/DENIZ TEKIN

Καθ'οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην τουρκική περιοχή Πάζαρτσικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς, παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο σεισμός έχει αφήσει τουλάχιστον 284 νεκρούς στην Τουρκία και 237 στη Συρία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΕΕ στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και την ετοιμότητα της να τους προσφέρει τη βοήθειά της μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες, «Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει», τόνισε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ μετά τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, τόνισε ότι «η ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της».

«Με βαθιά λύπη άκουσα σήμερα το πρωί για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις πολλές οικογένειες που έχασαν ζωές και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ενώ καθ’οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη. Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν».