Skip to main content

Ζελένσκι: Να ξεκινήσουν φέτος οι συνομιλίες για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Μια μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι η χώρα του «αξίζει» να ξεκινήσει από φέτος τις συνομιλίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δήλωση αυτή έγινε μια μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στο Κίεβο μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ.

Η Ουκρανία, επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από τον Ιούνιο του 2022, φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής αύριο, Παρασκευή, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, κατά την άφιξή της στο Κίεβο. «Χαίρομαι που επέστρεψα στο Κίεβο, για τέταρτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή και αυτή τη φορά μαζί με την ομάδα μου των επιτρόπων», έγραψε στο Twitter, συμπληρώνοντας: «είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και σχεδόν δεκαπέντε Ευρωπαίους Επιτρόπους που αναμένεται να συναντήσουν τους συναδέλφους τους στην ουκρανική κυβέρνηση.

Η Επιτροπή χαρακτήρισε αυτή την επίσκεψη «ισχυρό σύμβολο» της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία «απέναντι στην αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον Μάιο ότι η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαρκέσει «δεκαετίες».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP