Skip to main content

Σε ποιες τοποθεσίες μιας πόλης είμαστε χαρούμενοι- Και πού κυριαρχεί η ένταση

Τι δείχνει ανάλυση από αναρτήσεις στο Twitter με check-in στο Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο.

Οι ρυθμοί στις πόλεις είναι ξέφρενοι με αποτέλεσμα να ανάβουν εύκολα τα αίματα. Πού όμως ανάβουν πιο εύκολα; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο.

Η μελέτη τους εστιάζει στην ανάλυση αναρτήσεων στο Twitter κατοίκων δύο μεγάλων πόλεων, του Λονδίνου και του Σαν Φρανσίσκο. Σκοπός τους είναι να διακρίνουν τις συγκεκριμένες τοποθεσίες στην πόλη, όπως τα καταστήματα ή το μετρό, που συνδέονται με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.

Η έρευνα, βασίζεται σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2016 και το 2017, δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο διαδικτυακό περιοδικό PLOS One.

Αναλύοντας σχεδόν 2 εκατ. tweets οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι εξέφραζαν περισσότερα θετικά συναισθήματα σε μέρη όπως εστιατόρια και πάρκα και πιο αρνητικά σε γραφεία και αθλητικά στάδια.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιο θετικά συναισθήματα σχετίστηκαν με τους χώρους πρασίνου και μέρη όπως οι πισίνες, τα λιμάνια ιστιοπλοΐας, οι ακτές και οι ράμπες σκαφών. Το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο φιλοξενεί πάρκα όπως το Mission Dolores, το Buena Vista και η πλατεία Alamo, είναι γνωστό για την αφθονία των χώρων πρασίνου.

Τα tweets από ξενοδοχεία και εστιατόρια έδειξαν επίσης υψηλά επίπεδα χαράς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μετακινήσεις συνδέθηκαν με συναισθήματα έντασης και στις δύο πόλεις. Τα tweets που έγιναν κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις λεωφορείων και γέφυρες γεμάτες με κίνηση αυτοκινήτων μετέφεραν συναισθήματα αηδίας και θυμού. Η απόγνωση είναι πιθανό να έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον για το Λονδίνο καθώς πέρυσι, το σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας της πόλης κέρδισε την αναγνώριση ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο με βάση παράγοντες όπως η απόσταση έως τη μετακίνηση, η οικονομική προσιτότητα, οι ώρες λειτουργίας, ο συνωστισμός και οι ταχύτητες μετακίνησης.

Πέρα από το στοιχείο της τοποθεσίας, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις αναρτήσεις με βάση το κριτήριο του χρόνου και της σύμπτωσης με σημαντικά γεγονότα. Τα tweets έτσι στο Σαν Φρανσίσκο παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα θυμού, θλίψης και αηδίας κατά την ορκωμοσία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τη μεγάλη διαδήλωση Women’s March τον Ιανουάριο του 2017. Από την άλλη, το υψηλότερο επίπεδο χαρούμενων tweets εντοπίστηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Για το Λονδίνο, τα tweets έδειξαν τα υψηλότερα επίπεδα φόβου και θλίψης κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο Westminster και στη Γέφυρα του Λονδίνου το 2017, ενώ το υψηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας και προσμονής εμφανίστηκε κατά τις γενικές εκλογές του 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως σημειώνεται, η μελέτη έχει τα όριά της καθώς τα tweets που συγκεντρώθηκαν ήταν όλα αποκλειστικά στα αγγλικά και μπορεί να μην ισχύουν τόσο για τοποθεσίες με μικρό ψηφιακό αποτύπωμα. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των υποδομών μεμονωμένων πόλεων. Γνωρίζοντας ποιες πτυχές της ζωής στην πόλη προκαλούν θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις από τους κατοίκους της μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο για καλύτερο αστικό σχεδιασμό, όπως διαρθρωτικές αλλαγές σε κόμβους διέλευσης ή προσθήκη περισσότερων χώρων πρασίνου.

Με πληροφορίες από Bloomberg