Skip to main content

Ουκρανία: Αναφορές για απόκρουση επίθεσης γύρω από το Blahodatne

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η ομάδα Wagner διεκδικεί τον έλεγχο της περιοχής

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν μια επίθεση στην περιοχή Blahodatne στο ανατολικό τμήμα της περιοχής Ντονέτσκ, ενώ η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner δήλωσε ότι ανέλαβε τον έλεγχο του χωριού. «Μονάδες των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας απέκρουσαν τις επιθέσεις των κατακτητών στις περιοχές … Blahodatne … στην περιοχή του Ντονέτσκ», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην καθημερινή πρωινή του έκθεση, αναφερόμενο στις μάχες του Σαββάτου.

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στις περιοχές άλλων 13 οικισμών στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η ομάδα Βάγκνερ, που έχει χαρακτηριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως διεθνής εγκληματική οργάνωση, ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram το Σάββατο ότι μονάδες της είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Μπλαχοντάτνε.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Με τις μάχες να αναθερμαίνονται στην περιοχή του Ντονέτσκ, η ακριβής γραμμή επαφής είναι ασαφής, ιδίως γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, όπου λαμβάνουν χώρα μερικές από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου τις τελευταίες εβδομάδες. Η ομάδα Βάγκνερ έχει προβεί και στο παρελθόν σε πρόωρους ισχυρισμούς περί επιτυχίας. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι η ρωσική επίθεση στο Μπαχμούτ δεν έχει κορυφωθεί, αλλά η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής του μετώπου εκεί έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη. Ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν οξεία.

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, ο ένας στο Μπαχμούτ, και 17 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή το Σάββατο, δήλωσε ο Παύλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η Ουκρανία έχει κερδίσει υποσχέσεις για δυτικά άρματα μάχης και αναζητά μαχητικά αεροσκάφη για να απωθήσει τις ρωσικές και φιλομοσκανδιναβικές δυνάμεις, οι οποίες προωθούνται αργά κατά μήκος ενός μέρους της γραμμής του μετώπου. Το Σάββατο, ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ταχείες συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της σχετικά με τα αιτήματά της για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να εμποδίσουν τη Ρωσία να καταστρέψει ουκρανικές πόλεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters