Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση με παλιά «όπλα» ετοιμάζει ο Πούτιν

REUTERS/Alexander Ermochenko

Ετοιμάζεται νέα επίθεση των ρωσικών δυνάμεων τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο χειμώνας και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ουκρανία έπληξαν αναπόφευκτα την δυναμική των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, η Μόσχα ετοιμάζεται για νέα επίθεση τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Στόχος του Κρεμλίνου- αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους, συμβούλους και άλλους γνώστες της κατάστασης- είναι να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία, μετά από μήνες απωλειών σε εδάφη, ασκώντας έτσι πίεση στο Κίεβο και στους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιο είδος εκεχειρίας που θα αφήσει στη Ρωσία τον έλεγχο του εδάφους που κατέχει στην Ουκρανία

Βέβαια- συνεχίζει- οι συνεχόμενες αποτυχίες στην Ουκρανία έχουν επιφέρει ένα επίπεδο ρεαλισμού στο Κρεμλίνο σχετικά με τις άμεσες φιλοδοξίες, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση του υπάρχοντος μετώπου θα αποτελεί επίτευγμα.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η δεκτικότητά της στις απώλειες, θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες. Παράλληλα, φαίνεται να πιστεύει ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να επικρατήσει στη σύγκρουση, ενώ η μεγάλη εμπιστοσύνη του στις ρωσικές δυνάμεις αντικατοπτρίζει μια εσφαλμένη ανάγνωση του πόσο διατεθειμένε είναι η Δύση να ανατρέψει την επιθετικότητά του. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος επιστράτευσης μέσα στην άνοιξη.

«Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος με το πώς πάνε τα πράγματα, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του», δήλωσε η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια του R.Politik. «Απλώς σημαίνει ότι η διαδρομή θα είναι μεγαλύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους».

Το ίδιο τονίζει συχνά ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, εκτιμώντας ότι ο Πούτιν διατηρεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες που τελικά θα αποδειχθούν «βάρος» στον νέο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

Πάντως ο ίδιος ο διορισμός του Γκεράσιμοφ και ο ανασχηματισμός της ρωσικής δομής διοίκησης έχει ερμηνευθεί ως ένδειξη προετοιμασίας στη Μόσχα για ένα μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα του Blommberg, ο Πούτιν προετοιμάζει τη χώρα του για μια σύγκρουση με τη Δύση, που αναμένει να διαρκέσει επί χρόνια.

Οι προειδοποιήσεις για νέα επίθεση της Ρωσίας δεν ακούγονται πρώτη φορά. Ήδη το Κίεβο έχει κάνει λόγο για επικείμενη νέα επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, ανησυχώντας μάλιστα για επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας. Μια επίθεση αυτού του είδους, δεν θεωρείται απίθανη από τους αναλυτές, αλλά ούτε και πιθανή στο προσεχές διάστημα. Επιχειρώντας να προσδιορίσουν τον χρόνο της επίθεσης, οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμούν ότι αυτού του είδους η επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα στα τέλη του 2023, το φθινόπωρο.

Όπως και να΄χει, η αποφασιστικότητα του Ρώσου προέδρου προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση του πολέμου, καθώς το Κίεβο επίσης προετοιμάζει μια νέα δική του προσπάθεια για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις, απορρίπτοντας παράλληλα κάθε κατάπαυση του πυρός που αφήνει τη Ρωσία να διατηρήσει ουκρανικά εδάφη. Κι έτσι είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια σύγκρουση τύπου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα πόλεμο φθοράς με κατά κύριο λόγο στάσιμες γραμμές μετώπου. Αυτό το σενάριο όμως θα μπορούσε να ευνοήσει τη Ρωσία που διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό και στρατιωτική βιομηχανία, σημειώνει το Bloomberg.

«Ο Πούτιν είναι σίγουρος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν», σχολιάζει ο Andrey Kortunov, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας.

naftemporiki.gr