Skip to main content

Τι σηματοδοτεί ο διορισμός νέου επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Πώς εκλαμβάνουν οι αναλυτές την αλλαγή της ηγεσίας των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία έχουν νέο επικεφαλής μετά από τρεις μήνες που τα ηνία είχε ο  ο επονομαζόμενος «στρατηγός Αρμαγεδδών», Σεργκέι Σουροβίκιν. Την θέση του ανέλαβε, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

Ο Σουροβίκιν θα παραμείνει αναπληρωτής του Γκεράσιμοφ, ωστόσο, οι αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντικό ανασχηματισμό της ρωσικής δομής διοίκησης που δραστηριοποιείται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για αναδιάρθρωση που ήταν απαραίτητη τόσο για τη βελτίωση της ρωσικής διοίκησης και ελέγχου όσο και για την εντατικοποίηση των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι υπήρξε ανακοίνωση με τις αλλαγές και αντίστοιχη αιτιολόγησή τους– κάτι που δεν συνηθίζεται και ούτε είχε συμβεί στις προηγούμενες αλλαγές στη δομή της διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων- υποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ο διορισμός του Γκεράσιμοφ αποτελεί σημαντική αλλαγή, τόσο στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου όσο και στην πλαισίωση του ρόλου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) προειδοποιώντας πως ενδέχεται επίσης να αποτελεί ένδειξη προετοιμασίας για μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο διορισμός του Γκεράσιμοφ και η συνολική αναδιάρθρωση της διοίκησης πιθανόν εν μέρει να σηματοδοτήσουν, τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια στη Ρωσία, την αφοσίωση του Κρεμλίνου στις παραδοσιακές δομές εξουσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και την προθυμία του Πούτιν να διεξάγει έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού think tank, η τοποθέτηση του Γκεράσιμοφ ως επικεφαλής των δυνάμεων που δρουν στο πεδίο πιθανότατα προσδοκά να ενισχύσει δύο προσπάθειες του Κρεμλίνου:

  • μια προσπάθεια βελτίωσης της ρωσικής διοίκησης και ελέγχου για μια αποφασιστική στρατιωτική προσπάθεια το 2023, και
  • μια πολιτική κίνηση για την ενίσχυση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής από την φιλοπολεμική κοινότητα της Ρωσίας αλλά και από την βάση των siloviki (ρωσική έκφραση που αναφέρεται στους  έμπιστους «φίλους» του Βλαντίμιρ Πούτιν), όπως ο χρηματοδότης της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν.

Επομένως, σύμφωνα με τους αναλυτές του ISW, ο διορισμός του Γκεράσιμοφ γίνεται για να επιβλέψει μια μεγάλη επίθεση που ο Πούτιν- πιθανότατα εσφαλμένα, σχολιάζουν- πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να επιτύχουν το 2023.

Το ISW σημειώνει ότι έχει ήδη εντοπίσει προετοιμασίες από τη ρωσική πλευρά για μια αποφασιστική στρατιωτική προσπάθεια, την οποία εκτιμά ότι πιθανότατα θα είναι στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Επίσης, το ISW δεν αποκλείει επίθεση των δυνάμεων της Μόσχας από την Λευκορωσία με πιθανό στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα, αν και εκτιμάει ότι είναι μικρή αυτή η πιθανότητα. Πάντως το Κίεβο φαίνεται να ανησυχεί για αυτό το ενδεχόμενο, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για πιθανή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων από την γειτονική χώρα, όπως είχε γίνει κατά την εισβολή στην πρώτη φάση του πολέμου.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες δημιουργίας ρωσικής δύναμης πιθανότατα αποσκοπούν στην υποστήριξη κάποιας μορφής περαιτέρω επιθετικών επιχειρήσεων και ο Γκεράσιμοφ, ο οποίος ενέκρινε και δεν απέρριψε το καταστροφικό πολεμικό σχέδιο της Ρωσίας του Φεβρουαρίου 2022, είναι απίθανο να αρχίσει να αντιστέκεται στον Πούτιν τώρα. Ο Πούτιν μπορεί εναλλακτικά (ή επιπρόσθετα) να αντιληφθεί την απειλή περαιτέρω ουκρανικών αντιεπιθετικών επιχειρήσεων το 2023 και αποσκοπεί στο να ενισχύσει ο Γκεράσιμοφ τις ρωσικές δυνάμεις ενάντια σε αυτές τις πιθανές επιθέσεις», σημειώνουν οι αναλυτές του ISW.

Οι ίδιοι πάντως εκτιμούν ότι ο Γκεράσιμοφ είναι απίθανο να αναζωογονήσει και να μεταρρυθμίσει γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να επιτύχει τους στόχους του Πούτιν.

Υποβιβασμός ή δηλητηριασμένο δισκοπότηρο;

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι διερωτάται εάν πρόκειται για υποβιβασμό για τον Σουροβίκιν. «Εμμέσως, ναι, φυσικά», απαντάει και συνεχίζει: «Τι έκανε λάθος ο Σουροβίκιν; Τίποτα, πραγματικά. Ναι, υπήρξαν κάθε είδους ανατροπές, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου χτυπήματος στη βάση Μακίιβκα, αλλά υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να κάνει ένας νέος διοικητής σε 3 μήνες». Αυτό ωστόσο  είναι απαραίτητα κάτι που αντιλαμβάνεται ο Ρώσος πρόεδρος, συνεχίζει. «Ούτε τον ενδιαφέρει», προσθέτει.

Πάντως, σύμφωνα με τον Γκαλεότι, πρόκειται για υποβιβασμό, ακόμη και για τον Γκεράσιμοφ. «Ή τουλάχιστον το πιο δηλητηριασμένο από τα δισκοπότηρα», σχολιάζει προσθέτοντας ότι πλέον είναι πάνω του η επιχείρηση στην Ουκρανία «και υποψιάζομαι ότι ο Πούτιν έχει πάλι μη ρεαλιστικές προσδοκίες».

Ο Γκαλεότι καταλήγει ότι η αναδιάταξη σημαίνει στην πραγματικότητα:

  • Επιβεβαίωση ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιθέσεις, και ότι ακόμη και ο Πούτιν αναγνωρίζει ότι ο κακός συντονισμός ήταν ένα ζήτημα.
  • Ο Γκεράσιμοφ κρέμεται από μια κλωστή. Για τον καθηγητή ο διορισμός του δεν σημαίνει ότι θέλει να τον απομακρύνει, το αντίθετο. Ο Πούτιν χρειάζεται κάποιο είδος νίκης, και για να το εξασφαλίσει δημιουργεί ένα ζήτημα «ζωής και θανάτου» στην καριέρα του Γκεράσιμοφ. Αυτό μπορεί κάλλιστα να υποδηλώνει κάποια είδη κλιμάκωσης, προειδοποιεί.
  • Ο Πούτιν δεν καταλαβαίνει/ενδιαφέρεται για τους αξιωματικούς του. Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν συνεχίσει αυτή τη ροή αλλαγών υποβιβάζοντας αυθαίρετα κόσμο, και εάν διατηρήσει τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αυτό θα απειλήσει την αφοσίωση στον Ρώσο πρόεδρο. «Εδώ και τώρα, δεν το βλέπω αυτό ως κρίσιμο ζήτημα», σημειώνει προσθέτοντας ότι μελλοντικά είναι «ένα από εκείνα τα ζητήματα που μπορεί να ”δαγκώσουν” τον Πούτιν σε μια πραγματική κρίση».

naftemporiki.gr