Skip to main content

ISW: Η Λευκορωσία θα μπορούσε να «ανοίξει την πόρτα» στους Ρώσους το φθινόπωρο

Ritzau Scanpix/via REUTERS

Στα τέλη του 2023 προσδιορίζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου τον χρόνο νέας επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει τον ένα χρόνο, αρκετοί αξιωματούχοι του Κιέβου έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν νέα επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας, με πιθανό στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα, όπως συνέβη δηλαδή στην πρώτη φάση του πολέμου.

Μια επίθεση αυτού του είδους, δεν θεωρείται απίθανη από τους αναλυτές, αλλά ούτε και πιθανή στο προσεχές διάστημα. Επιχειρώντας να προσδιορίσουν τον χρόνο της επίθεσης, οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμούν ότι αυτού του είδους η επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα στα τέλη του 2023, το φθινόπωρο.

Υποστηρίζουν την εκτίμησή τους σε διάφορους παράγοντες που αφορούν την τρέχουσα ρωσική στρατιωτική  δραστηριότητα στη Λευκορωσία:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία υποβάλλονται σε εκ περιτροπής εκπαίδευση και αναδιατάσσονται για να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία.
  • Δεν έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία διαθέτουν τις δομές διοίκησης και ελέγχου που είναι απαραίτητες για χειμερινή ή ανοιξιάτικη επίθεση κατά της Ουκρανίας.
  • Φαίνεται πιο πιθανό ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν προϋποθέσεις για μια νέα επίθεση στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία στα τέλη του 2023, δεδομένων των πρόσφατων αναφορών ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μεγάλες ασκήσεις.
  • Μέχρι το φθινόπωρο του 2023, η Ρωσία μπορεί να έχει ολοκληρώσει αρκετούς κύκλους στρατολόγησης.
  • Μια επίθεση προς το τέλος του 2023 θα μπορούσε να επιτρέψει στη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας να προετοιμαστεί επαρκώς για να παρέχει μεγαλύτερο ποσοστό του απαραίτητου υλικού για μια νέα εισβολή από τη Λευκορωσία από ό,τι μπορεί να προσφέρει αυτόν τον χειμώνα.
  • Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Κρεμλίνο συνεχίζουν να πραγματοποιούν συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την εθνική ηγεσία της Λευκορωσίας, «δραστηριότητα που θα μπορούσε να θέσει τους όρους για μια ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας από τη Λευκορωσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποιούν κοινές αεροπορικές ασκήσεις στο πλαίσιο της διμερούς περιφερειακής ανάπτυξης των ενόπλων δυνάμεών τους, γεγονός που τροφοδότησε τις ανησυχίες του Κιέβου για νέα επίθεση.

Η Λευκορωσία δήλωσε ότι θα ενεργοποιήσει όλες τις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας, τους χώρους εκπαίδευσης της πολεμικής αεροπορίας και τις δυνάμεις αεράμυνας για τις ασκήσεις, με κοινές αεροπορικές περιπολίες που σχεδιάζονται κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από την 16η Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Το Μινσκ έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για ασκήσεις αμυντικού χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες στρατιωτικές ασκήσεις.

naftemporiki.gr