Skip to main content

Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία: Ο πόλεμος πεδίο σύγκρουσης στην προεκλογική εκστρατεία

REUTERS/David W Cerny

Στην Τσεχία, ο ρόλος του αρχηγού του κράτους είναι κυρίως τελετουργικός, ωστόσο ο πρόεδρος διορίζει την κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Λίγες εβδομάδες μετά την αθώωσή του για τις κατηγορίες απάτης σε υπόθεση που αφορούσε επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις προσπαθεί να κλείσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στις δημοσκοπήσεις και να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πώς το προσπαθεί; Επιχειρεί να περάσει το μήνυμα «Ψηφίστε με, θα αποφύγω έναν πόλεμο με τη Ρωσία». Είναι μια στρατηγική- εξηγεί το Politico- που προορίζεται να τοποθετήσει τον δισεκατομμυριούχο στον αντίποδα του φιλοδυτικού αντιπάλου του, του απόστρατου στρατηγού Πετρ Πάβελ που κάποτε υπηρέτησε ως πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. Παίζει με το φόβο του πολέμου με τη Ρωσία, λέει χαρακτηριστικά το Politico.

Το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας επομένως είναι ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας. Ο 68χρονος Μπάμπις προσπάθησε να εμφανίσει τον αντίπαλό του ως πολεμοκάπηλο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής στην Πράγα μιας ειρηνευτικής διάσκεψης.

Σήμερα αρχίζει στη χώρα ο διήμερος, δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι ήρθαν στήθος με στήθος στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, πριν από δύο εβδομάδες, συγκεντρώνοντας καθένας περίπου 35% των ψήφων. Ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του Πάβελ.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα, 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας) και καλούνται στις κάλπες περίπου 8,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Στην Τσεχία, ο ρόλος του αρχηγού του κράτους είναι κυρίως τελετουργικός, ωστόσο ο πρόεδρος διορίζει την κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται αύριο, Σάββατο, το βράδυ.

Τσεχία: Έντονες αντιδράσεις για το σχόλιο Μπάμπις για το ΝΑΤΟ – «Απλώς δεν ήθελα ούτε να φανταστώ»