Skip to main content

Τσεχία: Έντονες αντιδράσεις για το σχόλιο Μπάμπις για το ΝΑΤΟ – «Απλώς δεν ήθελα ούτε να φανταστώ»

REUTERS/David W Cerny

Πολιτική θύελλα στην Τσεχία.

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την προεδρία της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις προκάλεσε σάλο στη χώρα του με τις δηλώσεις που έκανε σε ζωντανή συζήτηση το βράδυ της Κυριακής ότι θα αρνηθεί να στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την Πολωνία ή τα κράτη της Βαλτικής σε περίπτωση που κάποια από τις χώρες αυτές δεχόταν επίθεση.

«Όχι, ασφαλώς όχι. Θέλω ειρήνη, δεν θέλω πόλεμο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα έστελνα τα παιδιά μας και τα παιδιά των γυναικών μας στον πόλεμο», είπε στην κρατική τηλεόραση της Τσεχίας, προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών και των συμμάχων του ΝΑΤΟ καθώς αμφισβήτησε το καθήκον της συλλογικής άμυνας όπως ορίζεται στο Άρθρο 5 της σύμβασης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Αργότερα προσπάθησε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι θα σεβόταν τις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ.

«Απλώς δεν ήθελα ούτε να φανταστώ ότι θα μπορούσε να συμβεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter τη Δευτέρα.

Όπως είπε, θα προτιμούσε να μην είχε κληθεί να απαντήσει στην υποθετική ερώτηση περί επίθεσης εναντίον της Πολωνίας ή των κρατών της Βαλτικής. «Πάντως, εάν γινόταν στ’ αλήθεια τέτοια επίθεση, φυσικά θα συμμορφωνόμουν προς το Άρθρο 5», συμπλήρωσε.

Οι αντιδράσεις

Μεταξύ όσων αντέδρασαν ήταν ο Πετρ Πάβελ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τσεχίας. Ο ίδιος επέμεινε στο ότι το Άρθρο 5 οφείλει να τηρηθεί. «Αν είσαι χώρα μέλος ενός τέτοιου οργανισμού (σ.σ. του NATO), δεν είσαι μόνο επειδή απολαμβάνεις τα οφέλη της συλλογικής άμυνας, αλλά για να συνεισφέρεις σε αυτήν», αντέταξε.

Ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης Ιβάν Μπάρος έφθασε στο σημείο την Δευτέρα να καταγγείλει μέσω Twitter πως ο κ. Μπάμπις εγείρει «άμεσο κίνδυνο» για την τσεχική εθνική ασφάλεια: «Θα πρόδιδε κι εμάς και τους συμμάχους μας», υποστήριξε ο πολιτικός του κόμματος των Πειρατών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα απηύθυνε έκκληση για μετριοπάθεια στον προεκλογικό διάλογο και απαίτησε να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση εθνικά συμφέροντα.