Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Και άλλες χώρες ακολουθούν το παράδειγμα της Γερμανίας στην αποστολή αρμάτων μάχης

Η Ολλανδία δήλωσε επίσης έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία αν χρειαστεί και η Φινλανδία ότι θα είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στη χώρα αυτή.

Με τη γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει την αποστολή Leopard 2, έτσι και η Ισπανία διά στόματος της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε ανοικτή στην προμήθεια γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Η Ρόμπλες είπε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE πως η Ισπανία θα ενεργήσει σε συντονισμό με τους Δυτικούς συμμάχους βοηθώντας την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Η Ολλανδία δήλωσε επίσης έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία αν χρειαστεί και η Φινλανδία ότι θα είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στο κέντρο σκέψης Elcano Φελίς Αρτεάγκα, η Ισπανία διαθέτει 108 άρματα μάχης 24A. Περίπου τα μισά από αυτά βρίσκονται στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια και 53 είναι σε εφεδρεία και θα πρέπει να επανεξοπλιστούν, είπε ο Αρτεάγκα, ο οποίος πρόσθεσε πως θα χρειαστούν πιθανόν μερικοί μήνες για να ετοιμαστούν.

Η Ολλανδία είναι έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν χρειαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Αν βοηθά μια συμβολή από την Ολλανδία, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε ο Ρούτε στο ολλανδικό δίκτυο RTL.

Ο Ρούτε είπε πως η Ολλανδία θα μπορούσε να επιλέξει να αγοράσει άρματα μάχης που μισθώνει τώρα από τη Γερμανία και να τα δώσει στην Ουκρανία.

Εξάλλου, και ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα είπε πως η χώρα του θα συμμετάσχει στην ομάδα των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν και η συμβολή της θα είναι περιορισμένη.

«Η διεθνής συνεργασία για την αποστολή Leopards στην Ουκρανία προχωρεί τώρα και η Φινλανδία θα συμμετάσχει», δήλωσε ο Σαβόλα στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Πηγή: Reuters

Όλες οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία εδώ