Skip to main content

Γερμανία: Έλαβε επίσημο αίτημα της Πολωνίας για αποστολή Leopard

Η Βαρσοβία ζητάει άδεια για να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Η Γερμανία έλαβε επίσημο αίτημα της Πολωνίας για αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα ζητήσει επισήμως άδεια από την κατασκευάστρια Γερμανία για να στείλει άρματα μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία, προκειμένου η τελευταία να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς, ωστόσο θα μπορούσε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση ακόμη και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.

Ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται υπό έντονη πίεση για την αποστολή αρμάτων μάχης, καθώς τηρεί προσεκτική προσέγγισή του όσον αφορά την παράδοση των στρατιωτικών οχημάτων. Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκς Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η τελική απόφαση για το εάν η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν θα ληφθεί στην καγκελαρία στο Βερολίνο. «Όπως και να έχει, η απόφαση θα ληφθεί προφανώς στην καγκελαρία, με συναίνεση από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Τομπίας Λίντνερ, υφυπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του Βερολίνου σχετικά με το αν θα επιτραπεί η αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ή εάν θα επιτραπεί σε άλλες χώρες με άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής να στείλουν τις μονάδες τους στο Κίεβο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη να αξιολογήσει την κατάσταση.