Skip to main content

Νέα άρνηση της Γερμανίας να δεσμευτεί για την αποστολή Leopard

REUTERS/Annegret Hilse

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας επέμεινε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει διχόνοια μεταξύ του Βερολίνου και των συμμάχων του

Η Γερμανία αρνήθηκε και πάλι να δεσμευτεί να επιτρέψει την αποστολή γερμανικής κατασκευής τανκς στην Ουκρανία παρά τις έντονες πιέσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του Βερολίνου σχετικά με το αν θα επιτραπεί η αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ή εάν θα επιτραπεί σε άλλες χώρες με άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής να στείλουν τις μονάδες τους στο Κίεβο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη να αξιολογήσει την κατάσταση.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο εδώ, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και ετοιμάζουμε την απόφασή μας, η οποία θα έρθει πολύ σύντομα», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εξετάζουμε το θέμα, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τα άρματα μάχης Leopard». Σημείωσε ότι το Βερολίνο εξετάζει όχι μόνο το απόθεμά του και τα αποθέματά του στη βιομηχανία, αλλά και τη συμβατότητα των αρμάτων του για μάχη στην Ουκρανία, καθώς και ζητήματα σχετικά με την επιμελητεία της προμήθειας και της συντήρησης.

Έχοντας επίγνωση ότι η απροθυμία του Βερολίνου για τα τανκς έχει προσελκύσει ευρεία κριτική, ο Πιστόριους επέμεινε ότι η Γερμανία ήταν ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, εκτός από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και ότι αυτό «συχνά το ξεχνούν στη δημόσια συζήτηση».

Την Τρίτη, ο Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ προσπάθησε να υπερασπιστεί τη Γερμανία από την πιθανώς αναπόφευκτη κριτική μετά από αυτήν την τελευταία άρνηση να υποχωρήσει στα τανκς, λέγοντας ότι ήταν «βέβαιος ότι θα έχουμε μια λύση σύντομα». Σημείωσε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε μια «κομβική στιγμή», ωστόσο, και ότι οι σύμμαχοι «πρέπει να παράσχουν βαρύτερες μονάδες στην Ουκρανία. Και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα».

Η Γερμανία φαίνεται απρόθυμη να στείλει τα δικά της άρματα μάχης εκτός εάν οι ΗΠΑ παραδώσουν τα δικά τους οχήματα Abrams. Η Ουάσιγκτον δεν δεσμεύθηκε, λέγοντας ότι μόνο η εκπαίδευση για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους θα απαιτούσε μήνες.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας επέμεινε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει διχόνοια μεταξύ του Βερολίνου και των συμμάχων του, λέγοντας ότι «υπάρχουν ορισμένοι εταίροι που εξακολουθούν να αξιολογούν τις αποφάσεις τους και άλλοι θέλουν να προχωρήσουν λίγο πιο γρήγορα, αλλά δεν είμαστε διχασμένοι».

naftemporiki.gr