Skip to main content

Κρεμλίνο: Οι διαφωνίες για τα άρματα μάχης δείχνουν «νευρικότητα» στο ΝΑΤΟ

Δεν είναι γνωστό αν ο πρόεδρος Πούτιν θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2024.

«Ψευδοστήριξη» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία από τις χώρες της Δύσης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις συζητήσεις για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των οποίων η Γερμανία δέχεται έντονες πιέσεις για να εγκρίνει την αποστολή Leopard 2 στη χώρα, ο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν εάν η Δύση στείλει άρματα μάχης ως υποστήριξη προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαφωνίες στην Ευρώπη για την παροχή ή μη αρμάτων μάχης στο Κίεβο δείχνουν τη «νευρικότητα» που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, και όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

«Μα φυσικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, προμηθεύοντας οπλισμό στην Ουκρανία και αυξάνοντας το τεχνολογικό της επίπεδο φέρουν ευθύνη (για τη συνέχιση της σύγκρουσης). Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτή την ψευδοστήριξη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Δεν είναι γνωστό αν ο πρόεδρος Πούτιν θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2024

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2024 όταν λήξει η τρέχουσα θητεία του, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει προσθέτοντας ότι δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για το ζήτημα. «Ο πρόεδρος δεν έχει κάνει δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εικασίες για τα σχέδια του Πούτιν για το 2024, όταν με βάση το ρωσικό Σύνταγμα θα διενεργηθούν εκλογές,  πληθαίνουν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητοι παρατηρητές και δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές εκλογές δεν είναι ελεύθερες ή δίκαιες με τον Πούτιν να έχει καταστείλει, εξορίσει ή φυλακίσει όλους τους βασικούς αντιπάλους του στη χώρα στη διάρκεια της παραμονής του στη εξουσία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Έχουν υπάρξει εξάλλου ευρείες καταγγελίες για εκλογική νοθεία, τις οποίες έχει απορρίψει το Κρεμλίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν για το πολιτικό του μέλλον είναι ανάμεσα στις τρεις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει φέτος η Ρωσία, σύμφωνα με την Tatiana Stanovaya από την εταιρεία πολιτικής ανάλυσης R. Politik. Ο Πούτιν θα πρέπει φέτος να αποφασίσει εάν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024.

Προς το παρόν, κανείς δεν είναι σίγουρος ποια είναι τα σχέδιά του, σημειώνει η Stanovaya εξηγώντας πως αυτό είναι το σύνηθες δεδομένου ότι στον Πούτιν αρέσει να κρατάει κλειστά στα χαρτιά του και να έχει τις ελίτ στο σκοτάδι. Μετά την αναθεώρηση του συντάγματος, δόθηκε η εντύπωση ότι ο Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία επ’ αόριστον. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί, είναι εάν έχουν αλλάξει τα σχέδιά του λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεδομένου ότι δεν έχει πάει βάσει σχεδίου.

Μερικοί πιστεύουν ότι δεδομένου ότι ο πόλεμος δημιούργησε πολλές απειλές και σοβαρά προβλήματα, ενισχύθηκε η αποφασιστικότητα του Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024. Δεδομένης μάλιστα της περιφρόνησής του για τους «πολιτικούς λιποτάκτες» – αυτούς που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους σε δύσκολες στιγμές – είναι απίθανο να γίνει ένας από αυτούς.

Άλλοι πιστεύουν ότι όχι μόνο ο Πούτιν είναι ανοιχτός στην αποχώρηση από την εξουσία, αλλά μπορεί να το δει ως μέρος μιας λύσης στις συγκρούσεις.

Ο Πούτιν λατρεύει να λαμβάνει αποφάσεις την τελευταία στιγμή, συχνά με βάση την επικαιρότητα και σε πείσμα των λαϊκών προσδοκιών. Το πρόβλημα για τις εκλογές 2024 έχει γίνει βασική πηγή ανησυχίας για τις ελίτ της χώρας, και θα επηρεάσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα τα γεγονότα του 2023, καθώς η πολιτική τάξη προσπαθεί να επεξεργαστεί τις προθέσεις του Πούτιν και να προετοιμαστεί γύρω από αυτές με στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, καταλήγει η ίδια.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Wagner δεν έχουν πρακτικές επιπτώσεις

Ως προς τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Πεσκόφ απέρριψε τη σημασία τους λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία πρακτική επίπτωση, όχι μόνο για την οργάνωση αλλά ούτε και για τη Ρωσία.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «διεθνή εγκληματική οργάνωση» τη Wagner, η οποία υποστηρίζει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και διεκδικεί εύσημα για επιτυχίες επί του πεδίου της μάχης και προανήγγειλαν νέες κυρώσεις εις βάρος της που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επικοινωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αλλά ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η έκθεση της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που υποστηρίζει, χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι η Ουκρανία αποθηκεύει όπλα στους πυρηνικούς σταθμούς της, δείχνει τη σημασία του διαλόγου με την ΙΑΕΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ, Reuters