Skip to main content

ΝΥΤ: Ρώσοι αξιωματικοί ενορχήστρωσαν την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στην Ισπανία

REUTERS/Juan Medina

Σημαντικά μέλη της ομάδας Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα βρίσκονταν στην Ισπανία και η αστυνομία εκεί εντόπισε τους δεσμούς της με ακροδεξιές ισπανικές οργανώσεις.

Τους αποστολείς των παγιδευμένων επιστολών που στάλθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ισπανία «δείχνουν» οι New York Times.

Σε δημοσίευμά τους κάνουν λόγο για Ρώσους αξιωματικούς των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι κατηύθυναν συνεργάτες από ακροδεξιά οργάνωση με έδρα τη Ρωσία να προχωρήσουν στην αποστολή σειράς παγιδευμένων δεμάτων με διάφορους παραλήπτες στην Ισπανία- από Ισπανούς αξιωματούχους και ξένους διπλωμάτες μέχρι τον πρωθυπουργό της χώρας.

Οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους από την αμερικανική κυβέρνηση, αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι Ρώσοι αξιωματικοί που φέρονται να είναι πίσω από την εκστρατεία αποστολής επιστολών εργάζονται για την Κεντρική Διεύθυνση, που συνήθως αναφέρεται ως GRU. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για μία από τις πλέον επιθετικές μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι «τρέχει» έρευνα για τις αποστολές έξι παγιδευμένων δεμάτων στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου σε τοποθεσίες στην Ισπανία, κυρίως στη Μαδρίτη. Μεταξύ των διευθύνσεων που έφτασαν τα δέματα ήταν η επίσημη κατοικία του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, η οποία λειτουργεί επίσης ως γραφείο του, οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας και το υπουργείο Άμυνας.

Κανείς δεν σκοτώθηκε στις επιθέσεις, τις οποίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τρομοκρατικές. Μόνο ένας υπάλληλος της πρεσβείας της Ουκρανίας τραυματίστηκε όταν εξερράγη ένα από τα δέματα κατά την παραλαβή του.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα ( Russian Imperial Movement), μια ριζοσπαστική ομάδα που έχει μέλη και συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη. Διαθέτει επίσης στρατιωτικού τύπου εκπαιδευτικά κέντρα στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τις πηγές των NYT.

Η ομάδα έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας επίσης ότι θεωρείται πως έχει δεσμούς με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σημαντικά μέλη της ομάδας βρίσκονταν στην Ισπανία και η αστυνομία εκεί εντόπισε τους δεσμούς της με ακροδεξιές ισπανικές οργανώσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί που διηύθυναν την εκστρατεία φαίνεται ότι είχαν σκοπό να κρατήσουν σε επιφυλακή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ενδέχεται να δοκιμάζουν τις ομάδες των συνεργατών τους σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κλιμακώσει μια σύγκρουση. Ο προφανής στόχος της δράσης ήταν να σηματοδοτήσει ότι η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευουσών των κρατών μελών του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που βοηθά στην υπεράσπιση της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Η Ισπανία είναι μέλος της συμμαχίας και έχει παράσχει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και διπλωματική υποστήριξη.

naftemporiki.gr