Skip to main content

Γερμανία: Ο Μπόρις Πιστόριους νέος υπουργός Άμυνας

REUTERS/Axel Schmidt

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους είναι ο νέος υπουργός Άμυνας στη Γερμανία, διαδεχόμενος την παραιτηθεία Κριστίν Λάμπρεχτ, μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να κάνει τη σχετική ανακοίνωση εντός της ημέρας.

Ο Πιστόριους δεν ανέλαβε ποτέ μέχρι τώρα Ομοσπονδιακό αξίωμα είναι από το 2013 υπουργός Εσωτερικών και Αθλητισμού της Κάτω Σαξονίας και η τρίτη του θητεία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες. Πριν από αυτό ήταν δήμαρχος του Οσναμπρικ από το 2006 έως το 2013. Σπούδασε νομικά στο Οσναμπρικ και το Μίνστερ. Ο Πιστόριους είναι χήρος και έχει δύο παιδιά.

Παρόλο που παρέμενε πάντα στην Κάτω Σαξονία, ο 62χρονος Πιστόριους είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια φήμη ως ειδικός σε θέματα του υπουργείου Εσωτερικών. Στις διασκέψεις των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων της Γερμανίας, ο Πιστόριους, ο οποίος θεωρείται ρεαλιστής, πάντα απολάμβανε να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες πολιτικούς αντιπάλους του SPD.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ για τον νέο υπουργό Αμυνας θα είναι την Πέμπτη, όπου θα υποδεχτεί  στο Βερολίνο τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Υπενθυμίζεται ότι η Λάμπρεχτ παραιτήθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν στο Βερολίνο την Πέμπτη και τη συμμετοχή του σε διάσκεψη την Παρασκευή στη γερμανική βάση Ράμσταϊν, με θέμα συζήτησης τη μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο προμήθειας του Κιέβου με γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης. Ο Γερμανός καγκελάριος πιέζεται από το ΝΑΤΟ να χορηγήσει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2.