Skip to main content

Γερμανία: Τέλος οι μάσκες στα ΜΜΜ από 2/2 – «Διαχειρίσιμη η κατάσταση»

Μερικές περιοχές όπως η Βαυαρία έχουν άρει ήδη την υποχρέωση χρήσης της μάσκας στα τοπικά μέσα μεταφοράς.

Κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας για τον covid-19 στα μέσα μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων, θα ισχύσει στη Γερμανία από 2 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Υγείας, στα τρένα και λεωφορεία η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική, δεδομένου ότι η υγειονομική κατάσταση θα είναι ομαλή.

Ωστόσο, σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συνιστάται να συνεχίσουν να φορούν μάσκα στα μέσα μεταφοράς «στη βάση της ατομικής ευθύνης και εθελοντικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ στο Βερολίνο.

«Η ασθένεια δεν πρέπει να υποτιμηθεί», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις, οι μάσκες FFP2 θα παρέμεναν υποχρεωτικές στα λεωφορεία και στα τρένα μεγάλων αποστάσεων έως τις 7 Απριλίου.

Όμως «η κατάσταση με τις λοιμώξεις έχει σταθεροποιηθεί», εξήγησε, λαμβανομένου υπόψη του υψηλού ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού. Εξάλλου, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι «τεταμένη αλλά διαχειρίσιμη».

Στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο φιλελεύθερος εταίρος (FDP), που κατέχει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών, είχε ασκήσει πίεση τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να εγκαταλειφθεί η απαίτηση για χρήση της μάσκας στα τρένα μεγάλων αποστάσεων.

Μερικές περιοχές όπως η Βαυαρία έχουν άρει ήδη την υποχρέωση χρήσης της μάσκας στα τοπικά μέσα μεταφοράς και άλλες, κυρίως η πρωτεύουσα Βερολίνο, ετοιμάζονται να το κάνουν τις ερχόμενες εβδομάδες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP