Skip to main content

Ο Πούτιν στηρίζει τους φτωχούς, αλλά ξέχασε τη μεσαία τάξη

Sputnik/Sergey Karpuhin/Pool via REUTERS

Πολεμικές δαπάνες και προγράμματα κοινωνικής στήριξης απορροφούν τα 2/3 του ρωσικού προϋπολογισμού

Το όνειρο του Αλεξέι Μάλοφ ήταν να αγοράσει ένα λευκό Lada. Όταν η οικογένειά του έλαβε αποζημίωση για τον θάνατο του γιου του στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατάφερε να το αγοράσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση. Με το Lada αυτό επισκέπτεται κάθε μέρα το νεκροταφείο.

Η αποζημίωση αυτή – και η προβολή της από το κρατικό κανάλι – είναι ένα μόνο παράδειγμα των ολοένα και πιο θολών γραμμών ανάμεσα στα κοινωνικά προγράμματα και τις πολεμικές δαπάνες του Κρεμλίνου, όπως σχολιάζει το Bloomberg. Οι δαπάνες αυτές άνοιξαν τρύπα στον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι φειδωλός ούτε στις αμυντικές δαπάνες ούτε στη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών της Ρωσίας. Μοιράζει επιδόματα στις πιο φτωχές οικογένειες της χώρας, ενώ όσοι στρατιώτες πολεμούν στο μέτωπο λαμβάνουν μία εφάπαξ αποζημίωση, που αντιστοιχεί στις ετήσιες απολαβές ενός μέσου Ρώσου πολίτη.

Στοιχεία του Bloomberg Economics αποκαλύπτουν ότι η αύξηση στα κοινωνικά επιδόματα έχει ενισχύσει το εισόδημα των πιο φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας σε ρυθμό διπλάσιο του πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή τα 2/3 του ρωσικού προϋπολογισμού κατευθύνονται σε άμυνα, ασφάλεια και προγράμματα κοινωνικής στήριξης. Την ίδια ώρα ωστόσο δέχεται κριτική ότι εγκαταλείπει τη μεσαία τάξη. «Το κράτος εστιάζει στους φτωχούς και όσους είναι στο όριο της φτώχειας» λέει η Νατάλια Ζουμπάρεβιτς, καθηγήτρια Οικονομικών στο Moscow State University. «Για τη μεσαία τάξη, το μήνυμα είναι: “αντίο παιδιά, είστε μόνοι σας”».

Η προσέγγιση συνέβαλε στο να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας (186 δολάρια τον μήνα) κατά 700.000 σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Ο υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, έχει μάλιστα ξεκαθαρίσει πως η στήριξη των φτωχών στρωμάτων είναι απόλυτη προτεραιότητα και για τη χρηματοδότησή της δεν θα διστάσει να αποσύρει κεφάλαια, που προορίζονταν για δρόμους ή άλλες υποδομές.

naftemporiki.gr