Skip to main content

Ιράν: Ακόμη μια καταδίκη διαδηλωτή σε θάνατο

Συνολικά, οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν σε θάνατο ανέρχονται σε 18.

Δεν έχουν τέλος οι καταδίκες σε θάνατο Ιρανών διαδηλωτών λόγω της συμμετοχής τους στις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί και απέκτησαν έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Ακόμη ένας διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο από το ιρανικό δικαστήριο, το οποίο τον κατηγόρησε για «διαφθορά επί της γης», «αποστασία επειδή βεβήλωσε και έκαψε το Κοράνι» και «καταστροφή και πυρπόληση δημόσιας περιουσίας» και γι’ αυτό του επέβαλε την εσχάτη των ποινών.

Συνολικά, οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν σε θάνατο ανέρχονται σε 18, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ 4 από αυτούς έχουν ήδη εκτελεστεί.

Οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι «ταραχές», όπως αποκαλούν τις διαδηλώσεις, υποκινούνται από ξένες χώρες και οργανισμούς εχθρικούς απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο Τζαβάντ Ρουχί, η ηλικία του οποίου δεν διευκρινίστηκε, κατηγορήθηκε ότι ήταν ο αρχηγός μιας «ομάδας ταραξιών» στην πόλη Νοσάχρ, στο βόρειο Ιράν και ότι «υποκίνησε και ενθάρρυνε πολίτες στην οχλαγωγία». Το Mizan Online διευκρίνισε ότι ο Ρουχί μπορεί να ασκήσει έφεση στην ποινή του, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP