Skip to main content

McDonald’s: Πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον πρώην CEO για ψευδή στοιχεία για την απόλυσή του

EPA/TANNEN MAURY

Ο Ίστερμπρουκ είχε απολυθεί για ακατάλληλη σχέση με έναν υπάλληλο, αλλά η McDonald's αργότερα ισχυρίστηκε ότι κάλυψε πρόσθετες σχέσεις με υπαλλήλους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατηγόρησε τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της McDonald’s, Στιβ Ίστερμπρουκ,  για ψευδή περιγραφή της απόλυσής του τον Νοέμβριο του 2019.

Ο Ίστερμπρουκ συμφώνησε σε πρόστιμο 400.000 δολαρίων, χωρίς να παραδεχθεί ή να αρνηθεί τις κατηγορίες, και θα αποκλειστεί από το να υπηρετεί ως στέλεχος ή διευθυντής για οποιαδήποτε εταιρεία που υπάγεται στην SEC για πέντε χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο της McDonald’s απέλυσε τον Ίστερμπρουκ το 2019 για μια συναινετική σχέση με υπάλληλο, η οποία παραβίασε την πολιτική της εταιρείας. Ωστόσο, δεν απολύθηκε για αυτούς τους λόγους, και έτσι μπόρεσε να λάβει ένα πακέτο απόλυσης.

Μήνες αργότερα, ο γίγαντας του fast-food μήνυσε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό του, ισχυριζόμενος ότι διέπραξε απάτη και είπε ψέματα για να καλύψει πρόσθετες ακατάλληλες σχέσεις με υπαλλήλους. Τον Δεκέμβριο του 2021, τα δύο μέρη διευθέτησαν τη μήνυση και η McDonald’s ανέλαβε επιτυχώς την απόλυση του Ίστερμπρουκ, αξίας 105 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η SEC διαπίστωσε επίσης ότι η McDonald’s παραβίασε τον Exchange Act, που απαγορεύει στις εταιρείες ουσιώδεις παραποιήσεις και παραλείψεις σε δηλώσεις πληρεξουσίου που αποστέλλονται στους μετόχους, αλλά δεν επιβάλλει χρηματική ποινή στη McDonald’s λόγω της «ουσιαστικής» συνεργασίας της με την εταιρεία κατά τη διάρκεια της έρευνάς της.

Η McDonald’s δεν παραδέχτηκε ούτε αρνήθηκε τα ευρήματα της SEC. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία είπε ότι οι ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενισχύουν όσα είχε πει προηγουμένως σχετικά με τον χειρισμό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του Ίστερμπρουκ.

Πηγή: CNBC