Skip to main content

Πρίγκιπας Χάρι: «Με θυσίασαν στον βωμό της Καμίλα»

REUTERS/Toby Melville

Στο στόχαστρο του Χάρι βρέθηκε η μητριά του Καμίλα, η οποία όπως είπε, έδινε ιστορίες στον βρετανικό Τύπο για να φτιάξει τη δική της εικόνα

Μία ακόμη ευθεία επίθεση κατά πάντων από τον πρίγκιπα Χάρι, σε μία τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία εμφανώς εξοργισμένος υπεραμύνθηκε της απόφασής του για αποκαλύψεις που ταράζουν τα νερά στη βασιλική οικογένεια μέσω του νέου του βιβλίου, αλλά και των δημόσιων δηλώσεών του. «Η σιωπή επιτρέπει απλώς στους κακοποιητές να συνεχίσουν να κακοποιούν» είπε χαρακτηριστικά στο ITV.

Σε αποσπάσματα από το βιβλίο του Spare (Εφεδρικός, που διαβάστηκαν κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στον δημοσιογράφο Τομ Μράμπντι, ο Χάρι χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» τη σύζυγο του πατέρα του, Καμίλα, και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το δικό του συμφέρον  «θυσιάστηκε στον βωμό των PR (δημοσίων σχέσεων) της Καμίλα». Κληθείς σε αυτό το σημείο να απαντήσει εάν είναι «σταθερά υπερβολικά καυστικός» έναντι της μητριάς του και του βρετανικού Τύπου, απάντησε: «Καυστικός; Δεν υπάρχει κανένα σημείο από τα πράγματα που έχω πει που να είναι καυστικά για οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς μου και σίγουρα όχι για τη μητριά μου. Είναι πράγματα που έχουν συμβεί, που είναι εξαιρετικά επώδυνα, κάποια στο παρελθόν και κάποια τρέχοντα».

Κατηγόρησε τη βασιλική οικογένεια για «μια πραγματικά φρικτή αντίδραση» την ημέρα του θανάτου της βασίλισσας, λέγοντας ότι η οικογένειά του είχε διάθεση για «διαρροές και φύτευση (ψευδών ειδήσεων). Τα λόγια του ήρθαν αφού αναφέρθηκε ότι ισχυρίστηκε στα απομνημονεύματά του πως η Μέγκαν δεν ήταν «καλοδεχούμενη» στο Μπάλμοραλ.

Στην πρώτη από τις πολλές συνεντεύξεις που θα μεταδοθούν πριν από την ημέρα έκδοσης του βιβλίου, ο Χάρι ρωτήθηκε εάν τα συμφέροντά του θυσιάστηκαν για εκείνα του πατέρα του, όσον αφορά στη σχέση του με τον Τύπο. Εξηγώντας τη σχέση της βασιλικής οικογένειας με τον Τύπο, ο Χάρι είπε: «Αγαπώ τον πατέρα μου, αγαπώ τον αδερφό μου, αγαπώ την οικογένειά μου. Δεν έχω καμία πρόθεση να τους πληγώσω ή να τους βλάψω». Αλλά σχετικά με τον ταμπλόιντ Τύπο, είπε ότι «ορισμένα μέλη αποφάσισαν να κοιμηθούν με τον διάβολο» για να αποκαταστήσουν τις δικές τους εικόνες. Αυτή ήταν η επιλογή τους, είπε, προσθέτοντας: «Αλλά τη στιγμή που η αποκατάσταση έρχεται σε βάρος άλλων, εμένα, άλλων μελών της οικογένειάς μου, εκεί τραβάω την κόκκινη γραμμή».

Μίλησε για μέλη της βασιλικής οικογένειας που ανταγωνίζονται για τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ, είπε, υπέφεραν από αυτό «από τον πατέρα και τη θετή μητέρα μου ή το γραφείο δημοσίων σχέσεών τους». Σκέφτηκε πως καθώς ήταν απλά «εφεδρικός» στη διαδοχή του θρόνου, εκείνος και η Μέγκαν δεν θα είχαν πρόβλημα. «Πόσο λάθος έκανα. Αυτό ακριβώς που είχαν βιώσει ο Γουίλιαμ και η Κέιτ από την Καμίλα συνέβη σε εμάς και συνέβη και από το γραφείο του Γουίλιαμ και της Κέιτ», είπε.

Η Καμίλα έδινε πληροφορίες στον Τύπο

Παίχτηκε ένα απόσπασμα από το ηχητικό βιβλίο του στο οποίο ο Χάρι είπε ότι ο ίδιος και ο Γουίλιαμ είπαν στον Τσαρλς: «Υποστηρίζουμε την Καμίλα. Απλώς σε παρακαλούμε μην την παντρευτείς, απλά να είσαι μαζί, μπαμπά». Ο Χάρι συνεχίζει: «Δεν απάντησε. Αλλά εκείνη απάντησε. Αμέσως. Λίγο μετά τις ιδιωτικές συναντήσεις κορυφής μαζί της, άρχισε να παίζει το μεγάλο παιχνίδι. Μια εκστρατεία με στόχο τον γάμο και τελικά το στέμμα, με την ευλογία του πατέρα μας, υποθέσαμε.

«Άρχισαν να εμφανίζονται παντού σε όλες τις εφημερίδες ιστορίες για τις προσωπικές της συνομιλίες με τον Γουίλι. Ιστορίες που περιείχαν ακριβείς λεπτομέρειες, καμία από τις οποίες δεν είχε προέλθει από τον Γουίλι, φυσικά. Θα μπορούσαν να είχαν διαρρεύσει μόνο από ένα άλλο άτομο που ήταν παρόν».

Αποσπάσματα αποκάλυψαν επίσης ότι, καθώς η σχέση μεταξύ του Χάρι και του Γουίλιαμ επιδεινώθηκε, συνάντησαν τον Κάρολο για να συζητήσουν την κατάσταση μετά την κηδεία του παππού τους, Φιλίππου. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής τους, ο Γουίλιαμ ορκίστηκε «στη ζωή της μάνας μας» ότι ήθελε απλώς ο Χάρι να είναι ευτυχισμένος.

«Για σχεδόν 25 χρόνια κρατούσαμε αυτόν τον όρκο που συντρίβει την ψυχή μας για στιγμές που κάποιος από εμάς χρειαζόταν να ακουστεί για να γίνει γρήγορα πιστευτός», έγραψε ο Χάρι. Όμως, είπε στον Μπράντμπι: «Δεν λειτούργησε. Απλώς δεν τον πίστευα». Ο Χάρι είπε ότι ήθελε συμφιλίωση, αλλά με «υπευθυνότητα».

Κληθείς να δικαιολογήσει τη συγγραφή του βιβλίου και την αποκάλυψη προσωπικών συνομιλιών με την οικογένειά του, ο Χάρι είπε: «Το επίπεδο φύτευσης και διαρροών από άλλα μέλη της οικογένειας σημαίνει ότι, στο μυαλό μου, έχουν γράψει αμέτρητα βιβλία, σίγουρα εκατομμύρια λέξεις έχουν γραφτεί αφοσιωμένες στην προσπάθεια να αφήσω τη γυναίκα μου και τον εαυτό μου».

Ο Χάρι αρνήθηκε ότι αυτός και η Μέγκαν είχαν κατηγορήσει μέλη της βασιλικής οικογένειας για ρατσισμό στη συνέντευξή τους στην Όπρα Γουίνφρεϊ, λέγοντας: «Ο βρετανικός Τύπος το είπε αυτό». Αναφερόμενος στις καλά αναφερόμενες παρατηρήσεις σχετικά με το χρώμα του δέρματος του γιου τους Άρτσι, το περιέγραψε ως ασυνείδητη προκατάληψη και όχι ως ρατσισμό. Ερωτηθείς αν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ δεν τα πήγαιναν καλά με τη Μέγκαν «σχεδόν από την αρχή», ο Χάρι απάντησε: «Ναι, ισχύει». Τα στερεότυπα είχαν προκαλέσει «ένα μικρό εμπόδιο», είπε, προσθέτοντας πως στον νου τους ήταν «Αμερικανίδα ηθοποιός, χωρισμένη, διφυλετική».

Έκλαψε μόνο μία φορά μετά τον θάνατο της μητέρας του

Ο Χάρι παραδέχτηκε ότι ένιωθε «κάποια ενοχή» όταν περπατούσε ανάμεσα στο πλήθος έξω από το Παλάτι του Κένσινγκτον μετά το θάνατο της μητέρας του και ένιωσε τα δάκρυα των πενθούντων στα χέρια του όταν τα τίναξε, λέγοντας ότι η μόνη φορά που έκλαψε ήταν στην ταφή της.

Ο Χάρι αποκάλυψε επίσης πώς ο πατέρας του κατηγορούσε τον εαυτό του για τα προβλήματα του γιου του. Αφηγούμενος ένα απόσπασμα από το βιβλίο, διάβασε: «Κατά το δείπνο ένα βράδυ στο Χάιγκροβ, ο μπαμπάς και εγώ μιλήσαμε εκτενώς για τα όσα υπέφερα. Του έδωσα τα στοιχεία, του είπα την μία ιστορία μετά την άλλη. Προς το τέλος του γεύματος κοίταξε κάτω στο πιάτο του και είπε απαλά: “Υποθέτω ότι φταίω εγώ. Έπρεπε να σου είχα πάρει τη βοήθεια που χρειαζόσουν πριν από χρόνια”».

«Τον διαβεβαίωσα ότι δεν ήταν δικό του λάθος, αλλά εκτίμησα τη συγγνώμη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, BBC