Skip to main content

ΟΗΕ: Συνεδριάζει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στην Πλατεία των Τζαμιών

Shutterstock

O ΟΗΕ επισημοποίησε σε μια σύντομη ανακοίνωση ότι τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεδριάσουν αύριο.

Σε συνεδρίαση θα προχωρήσει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το «παλαιστινιακό ζήτημα», αμέσως μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επιβεβαιώνοντας αυτό για το οποίο μιλούσαν οι διπλωμάτες εδώ και ώρες, ο ΟΗΕ επισημοποίησε σε μια σύντομη ανακοίνωση ότι τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεδριάσουν αύριο, Πέμπτη, στις 3.00 το μεσημέρι τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν την “κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κυρίως το παλαιστινιακό ζήτημα”.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στέφαν Ντουζαρίτς, επανέλαβε αυτά που ο αναπληρωτής του είχε πει την Τρίτη: ο Αντόνιο Γκουτέρες “καλεί όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που μπορεί να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ιερουσαλήμ και πέριξ αυτής”.

Τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των οποίων έχει ήδη εγκρίνει αρκετά ψηφίσματα για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, επιβεβαίωσαν την Τρίτη “τη σημασία της διατήρησης του status quo στους ιερούς τόπους”.

Τρίτος πιο ιερός τόπος του Ισλάμ και ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού γνωστός ως “Όρος του Ναού”, η Πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον κατεχόμενο και προσαρτημένο από το Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα.

Σύμφωνα με ένα ιστορικό status quo, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να μεταβαίνουν στον τόπο αυτό σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά δεν μπορούν να προσεύχονται εκεί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός Εβραίων, συχνά εθνικιστές, προσεύχονται κρυφά εκεί, μια κίνηση που καταγγέλλεται ως “πρόκληση” από τους Παλαιστίνιους και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP