Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 προβλέψεις για την εξέλιξή του το 2023

Τρέχουν να σωθούν οι Ουκρανοί εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών. REUTERS/Carlos Barria

Θα δούμε τον τερματισμό του πολέμου μέσα στο 2023; Και πώς θα φτάσουμε εκεί;

Ένας πόλεμος που η Ρωσία πίστευε ότι θα τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες, εισέρχεται στο δεύτερο ημερολογιακό έτος του. Το σενάριο του blitzkrieg «θάφτηκε» πολύ γρήγορα κάτω από την σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών. Ο πόλεμος, που ξέσπασε στα τέλη Φεβρουαρίου, μαίνεται και κανείς δεν βλέπει άμεσα τον τερματισμό του. Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν για την εξέλιξή του μέσα στο 2023; Και θα μπορούσε να συνεχίσει να μας απασχολεί και το 2024; Πέντε στρατιωτικοί αναλυτές επιχειρούν να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά στο BBC.

«Η ρωσική επίθεση την Άνοιξη θα κρίνει πολλά» 

Ο Michael Clarke, associate director του ινστιτούτου Strategic Studies, Exeter, επισημαίνει πως οι Ρώσοι εισβολείς δεν μπορούν να κάνουν πολλά μέσα στον χειμώνα. Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ και ο Στάλιν χρειάστηκε να κρατήσουν τον στρατό τους σε κίνηση, για να αντιμετωπίσουν τις στέπες τον χειμώνα, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναγκαστεί πιθανότατα να δώσει εντολή στις δυνάμεις του να περιμένουν έως την άνοιξη. Και οι δύο πλευρές χρειάζονται μία «παύση», αλλά οι Ουκρανοί είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και έχουν σαφώς ισχυρότερο κίνητρο για να υπομείνουν τον χειμώνα, αλλά και να διατηρήσουν την πίεση, τουλάχιστον στη Ντονμπάς. Γύρω από την Κρεμίνα και το Σβάτοβο οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πολύ κοντά σε μία νίκη, που αν έρθει θα σπρώξει τις ρωσικές δυνάμεις 40 μίλια πίσω, κοντά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε η εισβολή. Ωστόσο η έκβαση του πολέμου θα μπορούσε να κριθεί οριστικά την άνοιξη. Ο Πούτιν θα μπορούσε να ρίξει στο μέτωπο επιπλέον 250.000 στρατιώτες την επόμενη χρονιά. Μία εναλλακτική είναι να δούμε μία εύθραυστη εκεχειρία.

REUTERS/Valentyn Ogirenko/

«Η Ουκρανία θα ανακτήσει τα εδάφη της» 

Ο Andrei Piontkovsky, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα την Ουάσιγκτον, θεωρεί πως η Ουκρανία θα έχει ανακτήσει πλήρως τα χαμένα εδάφη έως την άνοιξη του 2023. Δύο παράγοντες τον οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, όπως εξηγεί. Ο πρώτος είναι το ισχυρό κίνητρο, η αποφασιστικότητα και το θάρρος του ουκρανικού στρατού, αλλά και του ουκρανικού λαού. Ο δεύτερος είναι το γεγονός πως η Δύση έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης που έχει μπροστά της. «Αν τα αυταρχικά καθεστώτα δουν τις ενέργειές τους να επιβραβεύονται, ο κόσμος θα γίνει πιο επικίνδυνος για όλους μας» τονίζει. Όσο για το πόσο γρήγορα θα έρθει η ουκρανική νίκη, που προβλέπει; Αυτό θα καθοριστεί από την ταχύτητα με την οποία θα εφοδιάσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ την Ουκρανία με τανκς και πυραύλους.

Πόλεμος στην Ουκρανία, Χερσώνα

«Δεν βλέπω κοντά το τέλος του  πολέμου»

Η Barbara Zanchetta, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King’s College στο Λονδίνο, δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία όσων βλέπουν τον πόλεμο να τερματίζεται μέσα στους επόμενους μήνες. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος με διαρκείς επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε κρίσιμες ουκρανικές υποδομές, ώστε να σπάσει το ηθικό και να καμφθούν οι αντιστάσεις, σημειώνει. Η ουκρανική αντίσταση ωστόσο έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτη. «Ο πόλεμος θα τραβήξει για πολύ ακόμη» διαμηνύει και προσθέτει πως το τέλος του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις εσωτερικές εξελίξεις στη Ρωσία.

REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

«Κανένα άλλο αποτέλεσμα πλην της ρωσικής ήττας»

Ο Ben Hodges, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τονίζει πως αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος προς τη νίκη αυτή τη στιγμή, ο πόλεμος πιθανότατα θα λήξει με ήττα των Ρώσων μέσα στο 2023. Τα πράγματα θα κινηθούν πολύ αργά μέσα στον χειμώνα, αλλά ήδη από τον Ιανουάριο η ουκρανία θα είναι σε θέση να αρχίσει την εκστρατεία της για απελεύθερωση της προσαρτημένης Κριμαίας, αναφέρει. Όπως επισημαίνει η ιστορία έχει δείξει πως ο πόλεμος είναι μία δοκιμασία βούλησης και logistics. Και στα δύο αυτά μέτωπα υπερέχουν οι Ουκρανοί.

REUTERS/Yevhen Titov

«Μία από τα ίδια και το 2023»

Ο Ντέιβιντ Γκέντελμαν, στρατιωτικός αναλυτής  με έδρα το Ισραήλ, σημειώνει πως μέσα στην επόμενη χρονιά θα έχουμε τις δύο πλευρές να επιμένουν στην τρέχουσα στρατηγική τους. Οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να βάζουν στο στόχαστρο ενεργειακές και άλλες κρίσιμες υποδομές και οι Ουκρανοί να αντιστέκονται. Τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν όμως εάν οι Ουκρανοί πετύχουν μία νίκη στο Σβάτοβο. Μία επιτυχία εκεί θα έθετε σε κίνδυνο όλο το βόρειο τμήμα του ρωσικού μετώπου.