Skip to main content

Τουλάχιστον 60 νεκροί στη Βόρεια Αμερική από τη χιονοθύελλα – «Εμπόλεμη ζώνη» το Μπάφαλο

Instagram/Jason Murawski Jr/via REUTERS

Το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα με τουλάχιστον 27 νεκρούς.

H σφοδρή χιονοθύελλα που σαρώνει τη Βόρεια Αμερική έχει αφήσει την πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κυβερνήτης της πολιτείας. Η Πολιτεία της Δυτικής Νέας Υόρκης έχει καταγράψει συνολικά 28 θανάτους οφειλόμενους στις ακραίες καιρικές συνθήκες, με τους 27 εξ αυτών στο Μπάφαλο. «Αυτός είναι ένας πόλεμος με τη μητέρα φύση, η οποία μας χτυπάει με ό,τι έχει» δήλωσε η κυβερνήτης της πολιτείας Κάθι Χότσουλ.

Οι συνθήκες χιονοθύελλας που εκτείνονται από τον Καναδά μέχρι τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 60 ανθρώπους. «Είναι [σαν να βρίσκεσαι] σε εμπόλεμη ζώνη και τα θαμμένα κάτω από το χιόνι οχήματα στις πλευρές των δρόμων είναι σοκαριστικά. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μια απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση, καθώς πολλά οχήματα έκτακτης ανάγκης δεν μπόρεσαν να φτάσουν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ή κόλλησαν τα ίδια στο χιόνι» ανέφερε η κυβερνήτης για την περιοχή του Μπάφαλο.

Μια οικογένεια με μικρά παιδιά – ηλικίας 2 έως 6 ετών – χρειάστηκε να περιμένει 11 ώρες πριν διασωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας των Χριστουγέννων. «Βασικά ήμουν απλά απελπισμένος», είπε ο πατέρας, Ζίλα Σαντιάγο, στο CBS News.

REUTERS/Brendan McDermid

Περισσότερα θύματα αναμένεται να ανακαλυφθούν μόλις το χιόνι που λιώνει αποκαλύψει παγιδευμένα οχήματα και επιτρέψει την πρόσβαση σε απομακρυσμένα σπίτια. Τη Δευτέρα ακόμη 40 ίντσες (1 μέτρο) έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε η Χότσουλ, ο οποίος μίλησε με τον Τζο Μπάιντεν και διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσφερε «την πλήρη δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» για να στηρίξει την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η χειμερινή καταιγίδα του «κυκλώνα – βόμβα» – η οποία συμβαίνει όταν η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει κατακόρυφα, προκαλώντας ισχυρό χιόνι και ανέμους – έχει διακόψει τα ταξίδια στις ΗΠΑ. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι θα χαλαρώσει τις επόμενες ημέρες, αλλά η συμβουλή παραμένει η αποφυγή των μετακινήσεων.

REUTERS/Lindsey DeDario

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκτιμάται ότι 250.000 σπίτια και επιχειρήσεις παρουσίασαν διακοπές ρεύματος – αν και η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά.

Θάνατοι που σχετίζονται με τον χιονιά αναφέρθηκαν επίσης στο Βερμόντ, στο Οχάιο, στο Μιζούρι, στο Ουισκόνσιν, στο Κάνσας και στο Κολοράντο. Οι θερμοκρασίες στη Νότια Φλόριντα έπεσαν τόσο χαμηλά, που τα ιγκουάνα πάγωσαν και έπεσαν από τα δέντρα. Η πολιτεία Μοντάνα των δυτικών ΗΠΑ επλήγη περισσότερο από το κρύο, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους -50 F (-45 C). Στον Καναδά, οι επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, CNBC