Skip to main content

Η ΕΕ αναμένει αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο

Οι γεωπολιτικές κρίσεις ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους από την πρώην ΕΣΣΔ, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να μεταναστεύουν στην Ευρώπη.

Σχεδόν 790.000 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου ,αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κι άλλο τη νέα χρονιά . Πρόκειται για αύξηση κατά 54% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι γεωπολιτικές κρίσεις ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους από την πρώην ΕΣΣΔ, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να μεταναστεύουν στην Ευρώπη. «Αυτό θέτει τα ευρωπαϊκά συστήματα υποδοχής υπό σημαντική πίεση», λέει η επικεφαλής της αρχής της ΕΕ για το άσυλο EUAA, Ντίνα Γκρέγκορι . Μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη της ΕΕ καταγράφουν 4,7 εκατομμύρια νέες αφίξεις.

Η επικεφαλής της EUAA εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι σαφές ότι ο αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον», δήλωσε η Γκρέγκορι στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου  Funke Mediengruppe. «Η αστάθεια και οι απειλές για την ανθρώπινη ασφάλεια είναι χαρακτηριστικά του σημερινού κόσμου και δυστυχώς, δεν είναι προσωρινές».

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις το 2021 και το 2022 θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ανάγκες διεθνούς προστασίας και θα οδηγήσουν σε αυξημένη μετανάστευση σε χώρες της ΕΕ, είπε η Γκρέγκορι.
ο Γρηγόρης. Σύμφωνα με την αρχή ασύλου της ΕΕ, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.

Οι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία δεν χρειάζεται να περάσουν από μακρές διαδικασίες ασύλου στην ΕΕ. Τους δόθηκε προσωρινή προστασία λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας απέτρεψε την κατάρρευση των εθνικών ευρωπαϊκών συστημάτων ασύλου, τόνισε η Γκρέγκορι.

Σημαντική πίεση

Ωστόσο, τα εκατομμύρια των νέων αιτήσεων θέτουν τα ευρωπαϊκά συστήματα εισδοχής υπό «σημαντική πίεση». Η Γκρέγκορι ζήτησε πρόοδο στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση. Χαιρετίζει με ικανοποίηση τη δήλωση σε επίπεδο ΕΕ ότι πρέπει να βρεθούν διαρθρωτικές λύσεις πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

«Η πρόοδος σε αυτά τα θέματα θα είναι σημαντική», τονίζει η επικεφαλής της αρχής της ΕΕ για το άσυλο.