Skip to main content

Qatargate: Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων συνεδριάζει για την αποπομπή του ΓΓ Λούκα Βισεντίνι

Twitter

«Ο Βισεντίνι υπολογίζει να καταφύγει σε μια δακρύβρεχτη ομιλία στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Τετάρτης», δήλωσε στην Taz κορυφαίος αξιωματούχος.

Το Γενικό Συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες με το ερώτημα της αποπομπής του Γενικού Γραμματέας της ITUC Λούκα Βισεντίνι που κατηγορείται για το σκάνδαλο Qatargate.

Ο Βισεντίνι παραδέχτηκε ότι έλαβε «δωρεά» 50.000 ευρώ από τη ΜΚΟ Fight Impunity, που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι, που βρίσκεται στη φυλακή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά  και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για να πετύχει την εκλογή του στην ηγεσία της ITUC τον περασμένο μήνα. Ο Βισεντίνι ήταν μεταξύ των πρώτων ατόμων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας από τους Βέλγους εισαγγελείς, αλλά αφέθηκε ελεύθερος δύο ημέρες μετά, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Το  ειρωνικό είναι ότι ενώ οι ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις διατύπωναν την πιο έντονη κριτική για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των ξένων εργαζομένων στο Κατάρ, η ITUC δεν συμφωνούσε με την επίπληξη του Κατάρ, ακόμη και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Βισεντίνι.

Η προκάτοχος του Βισεντίνι, Σάρον Μπάροου, είχε καλέσει μάλιστα τους επικριτές του Κατάρ να δουν μόνοι τους πώς τα πράγματα είχαν αλλάξει προς το καλύτερο στο Εμιράτο.

«Ο Βισεντίνι υπολογίζει να καταφύγει σε μια δακρύβρεχτη ομιλία στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Τετάρτης», δήλωσε στην γερμανική Taz κορυφαίος αξιωματούχος μεγάλης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα ισχυριστεί ότι είχε μόνο καλές προθέσεις», τόνισε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι ο Βισεντίνι είχε εκλεγεί νέος Γενικός Γραμματέας μόλις στις 22 Νοεμβρίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ITUC. Στην ITUC εκπροσωπούνται 163 χώρες και οι εθνικοί οργανισμοί που ανήκουν σε αυτήν έχουν 200 εκατομμύρια μέλη.

«Κανονικά οι υποψήφιοι πληρώνουν τα έξοδα εκλογής τους από την τσέπη τους ή από την εθνική συνδικαλιστική ομοσπονδία στην οποία ανήκουν», σημειώνει ο συνδικαλιστής. «Ακόμη και το γεγονός ότι ο Βισεντίνι είχε λάβει χρήματα από τρίτους, είναι εντελώς εσφαλμένη συμπεριφορά», προσθέτει.

Από το 2015 έως το 2022, ο Βισεντίνι δραστηριοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ως Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας  ETUC. Τώρα, κατηγορείται ότι έχει προκαλέσει καταστροφική ζημιά στην εικόνα της ITUC και την ETUC υπό την προκάτοχο του, Σάρον Μπάρροου και από το 2019, η ITUC είχε επανειλημμένα δημοσιεύσει εξαιρετικά φιλικές ανακοινώσεις προς το Κατάρ, με τίτλους όπως: «Μια νέα αυγή για τους μετανάστες εργάτες».

naftemporiki.gr