Skip to main content

Ουκρανία: 300 μέρες πολέμου- Στο Μπαχμούτ ο Ζελένσκι

REUTERS/Yevhen Titov

Στην πόλη σημειώνονται σφοδρές μάχες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων για μήνες.

Το Μπαχμούτ επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς συμπληρώνονται 300 ημέρες συγκρούσεων στη χώρα.

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στην πόλη Μπαχμούτ, όπου ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις συγκρούονται για μήνες. Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, μία από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο η Μόσχα.

Κατά την επίσκεψή του, συνάντησε στρατεύματα και απένειμε βραβεία σε στρατιωτικούς, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Η ίδια χαρακτήρισε την πόλη ως «το ανατολικό φρούριο» της Ουκρανίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ήδη αποχωρήσει από την πόλη.

Για μήνες, το Μπαχμούτ αποτελεί τον βασικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ και έχει υποστεί εξαιρετικά μεγάλες ζημιές από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονται στην περιοχή. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει, ωστόσο, να συγκρατήσουν την προέλαση των Ρώσων. «Οι υπερασπιστές μας κρατούν σταθερά τον Μπαχμούτ», είπε η Μαλιάρ.

Αν η πόλη περάσει στον έλεγχο της Μόσχας, θα επέτρεπε την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, τις δύο πιο σημαντικές πόλεις στην περιοχή του Ντονμπάς που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Το «πιο καυτό σημείο»

Ο ίδιος ο Ζελένσκι σε δηλώσεις του χθες το βράδυ περιέγραψε την πόλη ως το «πιο καυτό σημείο» από ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου μήκους 1.300 χιλιομέτρων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ανηλεώς να σπάσουν την άμυνα της Ουκρανίας στην πόλη.

«Από τον Μάιο, οι κατακτητές προσπαθούν να σπάσουν το Μπαχμούτ μας, αλλά ο καιρός περνάει και το Μπαχμούτ ήδη σπάει όχι μόνο τον ρωσικό στρατό αλλά και Ρώσους μισθοφόρους που ήρθαν να αντικαταστήσουν τους χαμένους στρατιώτες των κατακτητών», είπε στο νυχτερινό του διάγγελμα.

Οι μισθοφόροι στους οποίους αναφέρεται ο Ζελένσκι προέρχονται από την παραστρατιωτική ομάδα Wagner, υπό την καθοδήγηση της οποίας πραγματοποιούνται οι επιθετικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Μπαχμούτ.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η μάχη για το Μπαχμούτ είναι σημαντική για τη Ρωσία

naftemporiki.gr