Skip to main content

Χάρβει Γουάινστιν: Ένοχος για βιασμό – Κινδυνεύει με 24 έτη στη φυλακή

Κρίθηκε ένοχος για τρεις κατηγορίες από σώμα ενόρκων στη δεύτερη δίκη του για σεξουαλικά εγκλήματα

Ένορκοι δικαστηρίου του Λος Άντζελες έκριναν ένοχο τον πρώην μεγιστάνα του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γούανστιν, για βιασμό μίας γυναίκας και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα. 0 70χρονος αντιμετωπίζει τώρα ποινή κάθειρξης έως και 24 ετών. Πρόκειται για μία σημαντική καταδίκη για έναν άνθρωπο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των καταγγελιών, που τροφοδότησαν το παγκόσμιο κίνημα #MeToo.

Ο Γουάινστιν, για τον οποίο οι εισαγγελείς είπαν ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του στο Χόλιγουντ για να παρασύρει γυναίκες σε ιδιωτικές συναντήσεις και να τους επιτεθεί, κρίθηκε ένοχος για τρεις από τις επτά κατηγορίες εναντίον του. Έχει ήδη καταδικαστεί σε 23 έτη φυλάκισης για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στην πρώτη δίκη, που έλαβε χώρα πριν από δύο χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Οι τρεις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ο Γουάινστιν – βιασμός, σεξουαλική διείσδυση με ξένο αντικείμενο και βίαιη στοματική σεξουαλική πράξη- ήταν όλες συνδεδεμένες με μία από τις καταγγέλουσες, μοντέλο και ηθοποιό ρωσικής καταγωγής, που κατέθεσε ότι ο 70χρονος της επιτέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μπέβερλι Χιλς τον Φεβρουάριο του 2013. Η γυναίκα, που αναγνωρίστηκε ως Jane Doe 1 στο δικαστήριο, ήταν η πρώτη που κατέθεσε στη δίκη.

«Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν κατέστρεψε για πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου εκείνο το βράδυ του 2013. Δεν θα το πάρω ποτέ πίσω. Η ποινική δίκη ήταν βάναυση. Οι δικηγόροι του Γουάινστιν με υπέβαλαν σε μία κόλαση, όταν ήμουν στο βήμα για τη μαρτυρία μου. Αλλά ήξερα ότι έπρεπε να το πάω μέχρι το τέλος, και το έκανα… Ελπίζω ο Χάρβεϊ Γουάινστιν να μην δει ποτέ το εξωτερικό ενός κελιού φυλακής κατά τη διάρκεια της ζωής του», τόνισε σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του δικηγόρου της.

Το σώμα των ενόρκων δεν κατέστη ωστόσο δυνατό να καταλήξει σε ετυμηγορία σχετικά με τις καταγγελίες της Τζένιφερ Νιούσομ, συζύγου του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ και ακόμη μίας γυναίκας, που διατήρησε επίσης την ανωνυμίας της (Jane Doe 2). Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για την καταγγελία σεξουαλικής επίθεσης κατά τρίτης γυναίκας, γνωστής ως Jane Doe 3.

O συνιδρυτής της Miramax και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών όπως το Pulp Fiction και ο Ερωτευμένος Σαίξπηρ, φορούσε ένα γκρι κοστούμι και φαινόταν χλωμός ενώ άκουγε την ετυμηγορία των ενόρκων.

REUTERS/Eduardo Munoz

Κατά τη διάρκεια της δίκης, που διήρκεσε δύο μήνες, πραγματοποιήθηκαν συγκλονιστικές καταθέσεις από δεκάδες μάρτυρες. Ωστόσο η ετυμηγορία εστίασε στις καταγγελίες των 4 γυναικών για περιστατικά, που έλαβαν χώρα από το 2005 έως και το 2013.

Το σώμα των ενόρκων, αποτελούμενο από 8 άνδρες και 4 γυναίκες, χρειάστηκε να διαβουλευτεί επί 9 ημέρες, πριν καταλήξει στην απόφαση.

naftemporiki.gr