Skip to main content

Χριστούγεννα: Έξι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από την Ευρώπη

Ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων από τις ευρωπαϊκές χώρες

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, είναι ταυτόχρονα ιερή θρησκευτική γιορτή και παγκόσμιο πολιτιστικό και εμπορικό φαινόμενο. Κάθε χώρα, κάθε κοινότητα έχει τις δικές της ιδιαίτερες παραδόσεις.

Συγκεντρώσαμε μια συλλογή από έθιμα που δείχνουν πώς η «πιο υπέροχη εποχή του χρόνου» μπορεί επίσης να είναι η πιο ιδιαίτερη και πρωτότυπη.

Ηνωμένο Βασίλειο – Boxing Day

H Boxing Day είναι μια παράδοση που γεννήθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία και την ευρύτερη Κοινοπολιτεία των Εθνών της, δηλαδή τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης σημειώνει στη δεκαετία του 1830 ότι ήταν «η πρώτη καθημερινή μετά την ημέρα των Χριστουγέννων, που τηρούνταν ως αργία κατά την οποία ταχυδρόμοι, αγόρια και υπηρέτες διαφόρων ειδών περιμένουν να λάβουν ένα χριστουγεννιάτικο κουτί».

Ένα χριστουγεννιάτικο κουτί ήταν ένα ουσιαστικά ένα δώρο σε εμπόρους και υπαλλήλους, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υπηρεσία τους όλη τη χρονιά. Η μέρα είναι συνήθως γεμάτη με μια σειρά από αθλητικά γεγονότα.

REUTERS/Toby Melville/File Photo

Κλειδώστε τις σκούπες σας

Στη Νορβηγία, η παραμονή των Χριστουγέννων σηματοδοτεί την ευκαιρία για μάγισσες και δαίμονες να περπατήσουν ανάμεσά μας – αν και προτιμούν να πετούν.

Για να χαλάσετετα πονηρά σχέδιά τους και να βεβαιωθείτε ότι η πολύτιμη σκούπα σας δεν είναι είναι σε όρατο σημείο, αλλά κρυμμένη.

Τα 13 «παλικάρια» των Χριστουγέννων, οι αλλιώς Γιουλασβέιναρ 

Γιατί να αρκεστείτε στον Άγιο Βασίλη, όταν θα μπορούσατε να έχετε μια ολόκληρη «συμμορία» 13 χριστουγεννιάτικων χαρακτήρων με ονόματα όπως Spoon-Licker, Sausage-Swiper και Doorway-Sniffer; Τα άτακτα Yule Lads της Ισλανδίας βγαίνουν για να παίξουν (ή να προκαλέσουν χάος) και να επισκεφτούν τα παιδιά της χώρας στις 13 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Θα επισκέπτονται κάθε παιδί που βάζει παπούτσια στο παράθυρο του υπνοδωματίου του, αφήνοντας δώρα για εκείνους που ήταν καλοί και σάπιες πατάτες (μέσα στα παπούτσια) για τους άτακτους.

«Βρείτε το τουρσί»

Υπάρχει κάποιο επιχείρημα σχετικά με το πού προήλθε αυτή η παράδοση – άλλοι λένε τη Γερμανία και άλλοι λένε την Ισπανία – αλλά σίγουρα, το πιο διάσημο είναι ένα γερμανικό έθιμο.

Κάθε Χριστούγεννα, κάποιος στην οικογένεια κρύβει ένα τουρσί (βασικά ένα στολίδι σε σχήμα δέντρου) στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και μετά τα παιδιά του σπιτιού τρέχουν να το βρουν. Ο πρώτος που παράγει το τουρσί παίρνει ένα επιπλέον δώρο!

Ένας Ιστός Τύχης

Στην Ουκρανία, είναι παράδοση να στολίζονται τα σπίτια και τα δέντρα όχι με κλαδιά από πουρνάρια ή στολίδια, αλλά με διακοσμητικά που μοιάζουν με αστραφτερούς ιστούς αράχνης. Αυτά τα διακοσμητικά δεν φαίνονται απλά όμορφα, αλλά προορίζονται να προσελκύσουν καλή τύχη για το επόμενο έτος.

Ένα κλασικό λαϊκό παραμύθι είναι η έμπνευση. Μιλάει για μια άπεντη χήρα που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να διακοσμήσει το δέντρο της ή να κάνει το σπίτι της χαρούμενο για τα παιδιά της. Αλλά όταν η οικογένεια πήγε για ύπνο την παραμονή των Χριστουγέννων, οι αράχνες του σπιτιού άκουσαν τα παιδιά να κλαίνε και σκέπασαν το δέντρο με όμορφους περίπλοκους ιστούς. Όταν ο ήλιος χτύπησε τους ιστούς, οι κλωστές τους έλαμψαν και έγιναν χρυσός και ασήμι, και η οικογένεια απολάμβανε καλή τύχη για τις υπόλοιπες μέρες της.

Ισπανία – Dia de los Reyes

Στις 5 Ιανουαρίου, οι πόλεις και οι πόλεις της Ισπανίας στολίζονται στις παρελάσεις της Dia de los Reyes ή της Ημέρας των Βασιλέων. Οι Ισπανοί γιορτάζουν έτσι άφιξη των τριών σοφών στη Βηθλεέμ.

Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, τα παιδιά αφήνουν ένα ζευγάρι παπούτσια έξω από την πόρτα για να τα γεμίσουν οι βασιλιάδες με δώρα. Μια έρευνα του 2015 από την ισπανική ένωση κατασκευαστών παιχνιδιών AEFJ είναι πιο δημοφιλής από τον Άγιο Βασίλη. Το 68% είπε ότι προτιμούσε να λαμβάνει δώρα από τους σοφούς.