Skip to main content

Βρετανία: Νόμιμες οι απελάσεις στη Ρουάντα, σύμφωνα με το Ανώτερο Δικαστήριο

REUTERS/Peter Nicholls

Το βρετανικό σχέδιο είναι σύννομο αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου (High Court).

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών κέρδισε προσφυγή κατά του σχεδίου της χώρας για την αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα.

Το βρετανικό σχέδιο είναι σύννομο αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου (High Court).

Το σχέδιο, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, αφορά την αποστολή από τη Βρετανία δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, που φθάνουν στις ακτές της, περισσότερα από 4.000 μίλια μακριά, στη Ρουάντα.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικαστής Κλάιβ Λιούις είπε πως είναι νόμιμο για τη Βρετανία να κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα προκειμένου να στείλει αιτούντες άσυλο στη χώρα ώστε τα αιτήματά τους για άσυλο να αποφασίζονται εκεί.

«Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι νόμιμο για την κυβέρνηση να κάνει ρυθμίσεις για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα και τα αιτήματά τους για άσυλο να προσδιορίζονται στη Ρουάντα και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τα στοιχεία ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, η κυβέρνηση έχει κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα με σκοπό να διασφαλίσει ότι τα αιτήματα ασύλου των ατόμων που μετεγκαταστάθηκαν στη Ρουάντα καθορίζονται σωστά στη Ρουάντα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι σύμφωνη με τη σύμβαση για τους πρόσφυγες και με τις νομοθετικές και άλλες νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που επιβάλλονται από τον Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1998», αναφέρεται.

Αν και οι δικαστές απέρριψαν τα επιχειρήματα κατά της συγκεκριμένης πολιτικής στο σύνολό της, διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση είχε ενεργήσει λανθασμένα σε μεμονωμένες περιπτώσεις οκτώ αιτούντων άσυλο. Έτσι Ανώτερο Δικαστήριο δέχθηκε τις ατομικές προσφυγές οκτώ αιτούντων άσυλο.

Η απόφαση για το αν θα επιτραπεί η έφεση αναβάλλεται για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το BBC.

naftemporiki.gr