Skip to main content

Η Τουρκία στις 4 πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2023

REUTERS/Umit Bektas

Οι εκλογές στην Τουρκία το 2023 θα είναι η δυσκολότερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Ερντογάν.

Τέσσερις είναι πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που θα προσελκύσουν την προσοχή το 2023, σύμφωνα με τους αναλυτές του gzeromedia: Νιγηρία, Πακιστάν, Αργεντινή και Τουρκία, το εκλογικό αποτέλεσμα της οποίας επηρεάζει άμεσα τη χώρα μας και την έκβαση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ήδη άλλωστε πολλοί αναλυτές αποδίδουν τους υψηλούς τόνους της Άγκυρας κατά της Ελλάδας στον προεκλογικό πυρετό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που διεκδικεί άλλη μία θητεία στην εξουσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική της Τουρκίας για περισσότερα από 20 χρόνια, ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη δυσκολότερη πολιτική του πρόκληση στις γενικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, σημειώνει το gzeromedia.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική έχει συμβάλει στη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων για την οικονομία της Τουρκίας, εξηγούν αναφέροντας ότι η ανεργία βρίσκεται πλέον στο 10% και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 80%.

Ως αποτέλεσμα, επλήγη η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου, ο οποίος στράφηκε «για βοήθεια στους πολιτικά κοντά του δικαστές, για να αλλάξει το πολιτικό πεδίο ανταγωνισμού της Τουρκίας υπέρ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» σημειώνουν αναφέροντας ότι το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόφαση αυτής της εβδομάδας από τουρκικό δικαστήριο να φυλακίσει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως η κύρια απειλή για τον Ερντογάν στις εκλογές του Ιουνίου.

Η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας, με τον ίδιο τον Ερντογάν να διαβεβαιώνει ότι τα δικαστήρια θα διορθώσουν «τυχόν σφάλματα» στη διαδικασία έφεσης. Σημείωσε ωστόσο ότι στο μεταξύ οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο Ιμάμογλου μπορεί να κερδίσει αυτή την έφεση, η οποία όμως ενδέχεται να πάρει χρόνια, σημειώνει το gzeromedia.

«Προτού όμως ο Ερντογάν κληθεί να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους και πιθανώς τον Ιμάμογλου τον επόμενο Ιούνιο, μπορεί κάλλιστα να επιλέξει περισσότερες μάχες με την ΕΕ, να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών ομάδων στο εσωτερικό (και ίσως στη Συρία) και να δημιουργήσει άλλους αντιπερισπασμούς που θα μπορούσαν να τονώσουν τη δημοτικότητά του η κατάλληλη στιγμή», καταλήγει το gzeromedia.

naftemporiki.gr