Skip to main content

Με τους στρατηγούς του συναντήθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο πριν το ταξίδι του στη Λευκορωσία

Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Τα πλάνα δείχνουν τον Πούτιν να πλαισιώνεται από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τους στρατηγούς του του, εν μέσω πληροφοριών ότι επιδιώκει να εξαπολύσει νέο κύμα επιθέσεων στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο είπε ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Παρασκευής στο αρχηγείο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Τα πλάνα δείχνουν τον Πούτιν να πλαισιώνεται από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ.

Η συνάντηση έρχεται εν μέσω ισχυρισμών της Ουκρανίας ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση μετά από μια σειρά από ήττες.

«Θα ακούσουμε τους διοικητές σε κάθε επιχειρησιακή κατεύθυνση και θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις σας για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειές μας», εθεάθη ο κ. Πούτιν να λέει στους στρατιωτικούς ηγέτες σε πλάνα της κρατικής τηλεόρασης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Μινσκ κατά τη διάρκεια της “επίσκεψης εργασίας του στη Λευκορωσία”, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε «βασικά ζητήματα» της ανάπτυξης της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Μινσκ και Μόσχας.

Πάντως οι Ουκρανοί εκτιμούν πως ο Ρώσος πρόεδρος θα πιέσει τον Λουκασένκο να μετέχει στον πόλεμο. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύει και ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν κάνει μια σειρά από σημαντικές προόδους τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της ανακατάληψης της Χερσώνας – της μόνης μεγάλης πόλης που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μέχρι στιγμής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 70 πυραύλους την Παρασκευή σε ένα από τα βαρύτερα μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ουκρανία κατάφερε να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι επικεφαλής του ρωσικού στρατού έχουν δειχθεί κριτική μετά τις ήττες και την οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία νωρίτερα το φθινόπωρο.

Η παρουσία του στρατηγού Γκερασίμοφ τερματίζει τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι είχε απολυθεί από τη θέση του. Ο 67χρονος έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής από σχολιαστές.

Ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Σεργκέι Σουροβίκιν – ο οποίος διορίστηκε διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Οκτώβριο – ήταν επίσης παρών στη συνάντηση, σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνάντηση ακολούθησε τους ισχυρισμούς του διοικητή του ουκρανικού στρατού, στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιδιώξει να ξεκινήσει μια νέα επίθεση στις αρχές του 2023. Προειδοποίησε ότι η Ρωσία προετοιμάζει περίπου 200.000 στρατιώτες για την επίθεση.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξαναπάνε στο Κίεβο», πρόσθεσε. «Ξέρω πόσες μονάδες μάχης έχω αυτή τη στιγμή, πόσες μονάδες μάχης πρέπει να δημιουργήσω μέχρι το τέλος του χρόνου – και, το πιο σημαντικό, να μην τις αγγίξω με κανέναν τρόπο τώρα. Όσο δύσκολο κι αν είναι.»

Πρόσθεσε ότι η επίθεση μπορεί να ξεκινήσει «προς την κατεύθυνση του Κιέβου» και μπορεί να εξαπολυθεί από τη Λευκορωσία.

Τον Φεβρουάριο, τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν προς την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο αφού διέσχισαν τα σύνορα από τη Λευκορωσία.

Ενώ ο ηγέτης της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι δυνάμεις του θα συμμετάσχουν στην εισβολή, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα και συμμετέχουν σε αυτό που το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας αποκάλεσε «εντατική εκπαίδευση μάχης».

Ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί τον Λευκορώσο ομόλογό του στο Μινσκ τη Δευτέρα.

Πηγή: BBC

Όλες οι εξελίξεις του πολέμου εδώ