Skip to main content

Ιρλανδία: Ο Λέο Βαράντκαρ γίνεται ξανά πρωθυπουργός

REUTERS/Damien Eagers

Ο Βαράντκαρ, γίνεται έτσι για δεύτερη φορά, σε ηλικία 43 ετών, πρωθυπουργός της χώρας

Ο Λέο Βαράντκαρ διαδέχθηκε το Σάββατο ως πρωθυπουργός της Ιρλανδίας τον Μιχόλ Μάρτιν. «Αντάλλαξε» τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού με τον Μάρτιν, επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2020.

Ο Βαράντκαρ, γίνεται έτσι για δεύτερη φορά, σε ηλικία 43 ετών, πρωθυπουργός μιας Ιρλανδίας που φημιζόταν από καιρό ως πολύ συντηρητική. Το 2017, ο ίδιος, τότε 38 ετών, έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. «Δέχομαι αυτήν την υποψηφιότητα με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα και την επιθυμία να προσφέρω νέα ελπίδα και νέες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες μας», δήλωσε, αφού η υποψηφιότητά του επικυρώθηκε από την ψηφοφορία των βουλευτών σε ειδική συνεδρίαση.

Ο Μιχόλ Μάρτιν υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί του Σαββάτου κατά τη διάρκεια ακροατηρίου με τον Ιρλανδό πρόεδρο Χίγκινς στο Δουβλίνο. Ήταν «τιμή μιας ζωής» να υπηρετήσω ως πρωθυπουργός, είπε. Προερχόμενα από αντίπαλα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στις αρχές του 20ου αιώνα, τα δύο κεντροδεξιά κόμματα (Fine Gael του Βαράντκαρ και Fiana Fail του Μάρτιν) δημιούργησαν αυτή τη θέση εκ περιτροπής ως μέρος ενός συνασπισμού με τους Πράσινους μετά τις εκλογές του 2020.

Πηγή: Le Figaro