Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

625 υπέρ, 1 ψήφος κατά και 2 λευκό

Με έκτακτη ψηφοφορία τερματίζεται η θητεία της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά υπέρ της καθαίρεσης της ευρωβουλευτού.

Ψήφισαν 628 Ευρωβουλευτές, 625 υπέρ, 1 ψήφος κατά και 2 λευκό.

Νωρίτερα με ομόφωνη απόφασή τους οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισαν να καθαιρέσουν από τη θέση της αντιπροέδρου την Εύα Καϊλή και να παυθεί από όλα τα καθήκοντά της, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των βελγικών αρχών για το Qatargate.

Η Εύα Καϊλή ήταν μία από τους συνολικά 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σύμφωνα με το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού του Κοινοβουλίου σε συνέχεια των εν εξελίξει ερευνών στο Βέλγιο.

Το σκάνδαλο μετατρέπεται σε μεγάλη δοκιμασία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ιδιαίτερα τους νομοθέτες από την ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών. H προσοχή εστιάζεται στους ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους που επαίνεσαν το Κατάρ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις αντί να καταδικάσουν το εμιράτο του Κόλπου για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις επικίνδυνες συνθήκες κατά την κατασκευή του σταδίου.

Οι βουλευτές πρόκειται να συζητήσουν το θέμα την Τρίτη το απόγευμα.

Μια σειρά εφόδων της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας κατέληξε σε έξι συλλήψεις — με τέσσερα άτομα να παραμένουν υπό κράτηση. Οι έρευνες απέδωσαν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, συν τηλέφωνα και υπολογιστές.

Le Soir: Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ τα μετρητά που βρέθηκαν στα σπίτια Καϊλή και Παντσέρι

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ μετρητά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στις οικίες της Εύας Καϊλή και του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με το BBC. Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και Knack ανεβάζουν το ποσό στα 1,5 εκατ. ευρώ. Δημοσίευσαν μάλιστα και φωτογραφία με τα κατασχεθέντα μετρητά.

Κατά την έρευνα των βελγικών αρχών στην οικία Παντσέρι εντοπίστηκαν μετρητά ύψους 600.000 ευρώ. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στην οικία της ίδιας και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η έρευνα αφορά ποσό που ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Le Soir.

«Αθώα» δηλώνει η Εύα Καϊλή

Μέσω του δικηγόρου της η κ. Καϊλή αρνήθηκε «ρητά και κατηγορηματικά» τα περί χρηματισμού της από το Κατάρ. Μιλώντας στο Open για τις ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Qatargate, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε: «Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση – ρητά και κατηγορηματικά  -με χρηματισμούς από το Κατάρ».

Ερωτηθείς για το εάν βρέθηκε μεγάλο ποσό μετρητών στο σπίτι της, είπε: «Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της, Μαγδαλένα Καϊλή».

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο Αλέξανδρος Καϊλής, πατέρας της Εύας, είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην Ελλάδα, αφού δεν του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από τις βελγικές. Ωστόσο, όπως είπε, έχει επιλέξει να μείνει δίπλα στο παιδί του.

naftemporiki.gr