Skip to main content

«Μυστική» στρατιωτική σύγκρουση, Ινδία – Κίνας κοντά σε αμφισβητούμενα σύνορα

Το Αρουναχάλ Πραντές,  όπου συγκρούστηκαν τα δύο στρατεύματα, ήταν η περιοχή όπου διεξήχθη μεγάλο μέρος του πολέμου Ινδίας-Κίνας το 1962.

Ινδικά και κινεζικά στρατεύματα συγκρούστηκαν στο βορειοανατολικό ινδικό κρατίδιο Αρουναχάλ Πραντές,  την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα,

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου και οδήγησε σε ελαφρούς τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, στο Bloomberg, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Και οι δύο πλευρές έχουν έκτοτε απομακρυνθεί από την περιοχή, ανέφεραν, προσθέτοντας ότι στρατιωτικοί διοικητές συναντήθηκαν για να συζητήσουν το θέμα. Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των συγκρούσεων ή τον αριθμό των στρατευμάτων που εμπλέκονται.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ινδίας αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει ενώ δεν υπήρξε άμεση απάντηση ή επιβεβαίωση από το Πεκίνο της ινδικής αναφοράς για τα γεγονότα της Παρασκευής. Το περιστατικό αναφέρθηκε ευρέως στα τοπικά ινδικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Το Αρουναχάλ Πραντές,  ήταν η περιοχή όπου διεξήχθη μεγάλο μέρος του πολέμου Ινδίας-Κίνας το 1962.

Από τις χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων 40 ετών, μεταξύ Ινδίας -Κίνας,  έγινε τον Ιούνιο  του 2020 και άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 Ινδούς και τουλάχιστον τέσσερις Κινέζους στρατιώτες νεκρούς. Εκείνη η μάχη επικεντρώθηκε γύρω από την περιοχή Λαντάκ στα Ιμαλάια, κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους μήκους 3.488 χιλιομέτρων (2.170 μιλίων), γνωστών ως Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, παρότι  οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων – έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 16 γύροι συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών των δύο πλευρών – και έχουν απομακρύνει τα στρατεύματά τους από ορισμένες τοποθεσίες όπου βρίσκονταν οι αψιμαχίες του 2020.

naftemporiki.gr