Skip to main content

Ιράν: Κυρώσεις σε MI5, Βρετανούς στρατιωτικούς και Γερμανούς

Φωτ. αρχείου

Οι κυρώσεις της Τεχεράνης, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Στην επιβολή κυρώσεων προχώρησε σήμερα η Τεχεράνη προς την ΜΙ5, Βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, αλλά και προς πολιτικές προσωπικότητες της Γερμανίας. Οι συγκεκριμένες κυρώσεις αποτελούν αντίποινα στις «παράνομες κυρώσεις» που αποφάσισε η Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νάσερ Κανάνι επέρριψε ευθύνες τόσο στους Ευρωπαίους όσο και τους Βρετανούς αναφορικά με «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Οι κυρώσεις της Τεχεράνης, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία είχαν επικρίνει ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα το Ιράν λόγω των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη Μαχσά Αμινί είχε συλληφθεί από την αστυνομία των ηθών επειδή δεν κάλυπτε «σωστά» τα μαλλιά της.

Ποιους περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Στον κατάλογο των κυρώσεων του Ιράν περιλαμβάνονται ο Κεν ΜακΚάλουμ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας κατασκοπείας MI5 και ο επικεφαλής του επιτελείου άμυνας σερ Τόνι Ράντακιν. Περιλαμβάνονται επίσης πρώην και νυν μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου και το Tony Blair Institute for Global Change.

Παράλληλα, αφορούν και πολιτικές προσωπικότητες και επιχειρήσεις της Γερμανίας, ανάμεσά τους η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, πρώην επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και η Κλαούντια Ροτ, επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και το περσικό τμήμα του Radio Free Europe.

Τα άτομα που αφορούν οι εν λόγω κυρώσεις δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Ιράν και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα παγώσουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ