Skip to main content

Πούτιν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο «εγκατάλειψης» της «μη πρώτης χρήσης» πυρηνικών όπλων

Reuters

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός "αφοπλιστικού" πυρηνικού πλήγματος.

Για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αλλάξει επίσημα το ισχύον δόγμα της, σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε μια σύγκρουση.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός “αφοπλιστικού” πυρηνικού πλήγματος.

“Το έχουν στη στρατηγική τους, στα έγγραφα είναι διευκρινισμένο – ένα προληπτικό χτύπημα. Εμείς δεν το έχουμε. Εμείς, από την άλλη πλευρά, έχουμε διατυπώσει στη στρατηγική μας ένα αντίποινα χτύπημα”, δήλωσε ο Πούτιν.

Ακόμη και αν η Ρωσία προέβαινε σε αντίποινα αμέσως μόλις έβλεπε την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων προς το μέρος της, ο Πούτιν είπε: “Αυτό σημαίνει ότι η πτώση των κεφαλών των εχθρικών πυραύλων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι αναπόφευκτη – και πάλι θα πέσουν”.

“Αν λοιπόν μιλάμε για αυτό το αφοπλιστικό χτύπημα, τότε ίσως να σκεφτούμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές των Αμερικανών εταίρων μας και τις ιδέες τους για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους. Εμείς απλώς το σκεφτόμαστε. Κανείς δεν ήταν ντροπαλός όταν μιλούσε γι’ αυτό δυνατά τις προηγούμενες φορές και τα προηγούμενα χρόνια”, πρόσθεσε.

“Εάν ένας πιθανός αντίπαλος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει τη θεωρία του προληπτικού πλήγματος, ενώ εμείς όχι, τότε αυτό εξακολουθεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε αυτές τις απειλές που τίθενται για εμάς”.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μπισκέκ, ο Β. Πούτιν περιέγραψε το προληπτικό πυρηνικό χτύπημα ως “εφαρμοσμένο στα σημεία ελέγχου, προκειμένου να στερήσουμε από τον εχθρό αυτά τα συστήματα ελέγχου κ.ο.κ.”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποτρέψει ακόμη και τα αντίποινα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN